Tasarruf ve birikim yapmak, gayet basit ve net görünebilir, ancak tasarrufları en üst düzeye çıkarmayı engelleyecek birkaç hata ile de karşılaşabilirsin. Bu hatalardan kaçınarak tasarruflarını en üst düzeye çıkarabilir, acil durum maliyetlerinden korunabilir ve finansal hedeflerine daha hızlı ulaşabilirsin. Buna göre tasarruf ile ilgili kaçınılması gereken bazı hataları aşağıdaki maddelerde derledik.
Bazı kişiler, tasarruf yapmayı hayatlarının ilerleyen dönemlerine ertelemeyi tercih edebilir. Ancak, tasarrufa erken yaşta başlamak, finansal geleceğin güvence altına alınmasında önemli bir rol oynar. Küçük miktarlarla bile başlanabilecek bir tasarruf hesabı, hem alışkanlık kazandırır hem de gelecekte oluşabilecek beklenmedik masraflar için bir güvence sunar. Eğitim, evlilik, emeklilik gibi belirli hedefler için ayrılacak tasarruflar, erken yaşta atılan bu adımlar sayesinde daha kolay ve stressiz bir şekilde birikir. Bu nedenle, genç yaşta bir tasarruf hesabı açarak birikim yapma alışkanlığını edinmek uzun vadede önemli avantajlar sağlayabilir.
Bütçe yönetimi ve tasarruf, mali sağlığın temel taşları arasında bulunur. Bütçeleme, belirli bir dönem için gelir ve giderlerin detaylı bir şekilde tahmin edilmesini içerir, tasarruf ise giderlerden kalan, geleceğe yönelik birikim yapılabilecek miktarı ifade eder. Şeffaf ve gerçekçi bir bütçe yönetimi sayesinde gereksiz harcamalar belirlenip kontrol altına alınarak daha fazla tasarruf yapılabilir. Bütçe yönetimine başlarken öncelikle net geliri belirlemek gerekir. Sonrasında, aynı dönem için sabit (kira, fatura, kredi ödemesi gibi) ve değişken (gıda, eğlence gibi) giderlerini tespit etmek gerekir. Özellikle kullanmadığın dijital abonelikleri iptal etmek, alışveriş alışkanlıklarını gözden geçirmek gibi adımlarla gereksiz harcamalardan kurtulabilirsin. Bu yaklaşımla mali hedeflerine ulaşma yolunda önemli adımlar atabilir, finansal istikrarını artırabilirsin.
Örnek durum: Burak, aylık gelirini genel giderlerine göre harcıyor, ancak hangi alanlarda fazla harcama yaptığını bilmiyor. Ay sonunda parası bitince fark ediyor ki, farkında olmadan birçok dijital abonelik ve online alışveriş gibi gereksiz harcama yapmış. Bütçe oluşturup harcamalarını kontrol etseydi, gereksiz harcamaları kısarak tasarruf yapabilirdi.
Tasarruf etmek için yalnızca belirli bir miktar para ayırmak yerine, bu birikimlerin yatırım araçlarıyla değerlendirilmesi de düşünülebilir. Örneğin, birikimlerini vadeli mevduat hesabına yatırarak faiz getirisi elde edebilir ve tasarruflarını artırabilirsin. Bu süreçte bankaların sunduğu güncel mevduat faiz oranlarını inceleyerek en uygun seçeneği tercih etmen faydalı olur. Böylece, parandan en iyi şekilde yararlanmak için en yüksek faiz oranlarına sahip tasarruf veya vadeli mevduat hesaplarını araştırmak önem arz eder.
Örnek durum: Zeynep, birikimlerini bir bankada vadeli mevduat hesabında değerlendirmek istiyor. Ancak, faiz oranlarını karşılaştırmadan en yakınındaki bankada hesap açıyor. Birkaç ay sonra başka bir bankanın daha yüksek faiz oranı sunduğunu öğreniyor ve elde edebileceği ek gelirden mahrum kaldığını fark ediyor. Eğer baştan araştırma yapmış olsaydı, en iyi getiriyi sağlayacak bankayı seçebilirdi.
Likidite, “her varlık için paraya dönüşebilme yeteneği” anlamına gelir. Örneğin, işletmeler ve kurumlar için en likit varlık kasalarındaki para olur. Bu anlamda, potansiyel getirileri maksimize etmek için tüm birikimleri likit olmayan varlıklara yatırmak da hatalı olabilir. Yatırım, sağlam bir finansal stratejinin bir parçası olsa da tüm birikimleri, özellikle de gelecekteki birkaç yıl içinde kullanmayı planladığın tüm birikimlerini likit olmayan varlıklara (evler ve diğer gayrimenkuller, arabalar, antikalar, özel şirket hisseleri vs.) yatırman da bazı durumlarda doğru olmayabilir. Çünkü yatırım genellikle uzun vadede getiri sağlayabilir ancak kısa vadeli beklentileri karşılamayabilir. Gelecek birkaç sene içerisinde eğitim ve benzeri amaçlarla tasarruf yapılıyorsa, bunun gibi ani dalgalanmalar planlarını bozabilir.
Kazançlarını farklı banka hesaplarında tutan tüketiciler, daha az tasarruf edebilir. Bunun olası bir nedeni, para tek bir hesapta olduğunda onu takip etmek daha kolay olabilir. Çünkü yalnızca bir hesaptaki tutarı bilmek yeterli olur. Birden fazla hesap söz konusu olduğunda, toplam tutar belirsizleşebilir. Elbette bu durum, kendini yalnızca bir banka hesabı ile sınırla tutman gerektiği anlamına gelmez. Birkaç hesabın avantajlı olabileceği belirli durumlar da bulunur. Ancak, birden fazla hesaba sahip olmanın belirli avantajlarından yararlanmıyorsan, tasarruflarını ve harcamalarını birleştirmek biraz daha fazla tasarruf etmene yardımcı olabilir.
Borçlarını düzenli olarak ödemek, mali sağlığın açısından büyük önem taşır. Borçların azaltılması, kredi notunu iyileştirerek gelecekteki kredi imkanlarını da artırır. Ancak, yalnızca borca odaklanmak yerine, tasarruf etmeyi de göz ardı etmemelisin. Kenara küçük bir miktar para bile ayırmak, beklenmedik harcamalar veya acil durumlar karşısında seni koruyabilir. Borç ödemeleri ve tasarrufları dengede tutmak, hem finansal istikrar sağlamak hem de geleceğe güvenle bakmak adına önem arz eder.
Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.