Bakır telefon hatları üzerinden veri iletimi sağlar.
İndirme hızları genellikle 8 Mbps ile 24 Mbps arasında değişir. Hız, santrale olan mesafeye bağlı olarak azalabilir.
Mevcut telefon hatları kullanıldığı için ek altyapı gerektirmez.
Hız ve performans, mesafe ve hat kalitesi gibi faktörlerden etkilenir.
ADSL gibi bakır kabloları kullanır ancak daha yüksek frekanslarda çalışır.
İndirme hızları 28 Mbps ile 76 Mbps arasında değişir. Santrale veya saha dolabına yakınlık hızı etkiler.
ADSL'e göre daha yüksek hızlar sunar.
Mesafe arttıkça performans düşer, fiber altyapıya göre daha az stabil.
Veri iletimi için fiber optik kablolar kullanır.
Fiber kablonun doğrudan eve ulaştığı bağlantılarda internet hızı 1 Gbps (1000 Mbps) ve üzerine çıkabilir.
Yüksek hız ve stabilite sağlar, mesafeden etkilenmez.
Altyapı maliyetleri yüksektir ve her bölgede mevcut olmayabilir.
Mobil şebekeler üzerinden kablosuz veri iletimi sağlar.
Teorik olarak 600 Mbps'ye kadar hızlara ulaşabilir, ancak pratikte genellikle 150-300 Mbps hızlarında çalışır.
Taşınabilirlik ve kablosuz erişim imkânı sunar
Sinyal kalitesi ve ağ yoğunluğuna bağlı olarak performans değişebilir ve veri kotaları sınırlı olabilir.
Sadece İnternet Paketi
Ekstra sabit telefon ve TV ücreti ödemezsin.
İnternet ve Sabit Telefon Paketi
Sabit telefon tarifeleri internetle birlikte daha uygun fiyatlı olabilir.
İnternet ve TV Paketi
Ekstra uydu veya kablo TV maliyetinden kaçabilirsiniz.
Hız
İnternet hızın, konforlu ve kesintisiz bir deneyim için önem arz eder. Video izlemek, online oyun oynamak, uzaktan çalışmak ya da aynı anda birden fazla cihaz kullanmak gibi alışkanlıkların doğrultusunda ihtiyacın olan minimum intenernet hızını belirleyebilirsin. Evde interneti kullanan kişi sayısı da hız düzeyini etkiler. Fiber, VDSL ve ADSL gibi altyapılar arasında farklılıklar bulunur. Bundan dolayı, önce bölgenin altyapı uygunluğunu öğrenmeyi ihmal etme. Ayrıca, sağlayıcının yoğun kullanım saatlerinde sunduğu hızın istikrarını kontrol ederek, her zaman sorunsuz bir bağlantıya sahip olmaya özen göster.
Müşteri Hizmetleri
Müşteri hizmetleri, internet sağlayıcısı seçerken önemli bir faktör. Kesinti veya teknik bir sorun yaşandığında sağlanan çözüm süresi, müşteri memnuniyeti açısından belirleyici olur. İnternet sağlayıcıları, çağrı merkezlerinin yanı sıra online destek de sunarak sorunlara kısa sürede çözüm getirebilir. Destek kanalları arasında çağrı merkezi, canlı sohbet, mobil uygulama ve sosyal medya desteği olup olmadığını kontrol etmek, daha iyi bir hizmet deneyimi yaşamanı sağlar.
Bütçe
Bütçeyi değerlendirirken yalnızca aylık ücreti değil, toplam maliyeti de göz önünde bulundurmalısın. Taahhüt süresi 12 veya 24 ay olsa da, ilk 3 ay için daha uygun fiyatlar sunulabilir. Ancak, sonraki aylarda ödeme tutarı artabilir. İlk ay indirimleri, kampanyalar veya belirli süreli fiyat garantileri cazip görünse de, uzun vadede toplam ödeme miktarını hesaplamak önemli.
Taahhüt Süresi
Taahhütlü paketlerde, sözleşme süresi boyunca fiyat değişip değişmeyeceğini kontrol etmek önemli. Bazı internet sağlayıcıları, ilk birkaç ay için daha uygun fiyatlar sunabilir ancak sonrasında fiyat artışı yaşanabilir.
Taahhütsüz paketlerde ise genellikle fiyat garantisi bulunmaz ve sağlayıcı dilediği zaman fiyat değişikliği yapabilir. Eğer taahhütlü bir plan seçiyorsan, erken iptal durumunda ödenecek cayma bedellerini de önceden kontrol etmen faydalı olur.
Cayma Ücretleri / Ek Masraflar
Cayma ücretleri ve ek masraflar, kullanıcılar için beklenmedik maliyetlere yol açabilir. Kurulum, aktivasyon, modem ücreti gibi ek maliyetleri sağlayıcı tarafından karşılanıyor mu, faturaya ek mi yapılıyor gibi bilgileri önceden öğrenmek önem arz eder. İnternet sağlayıcıları, taahhüt süresi dolmadan iptal edilmesi durumunda cayma bedeli talep edebilir. Erken iptal durumunda hangi masrafların çıkacağını bilmek, sürpriz maliyetlerle karşılaşmanı önler. Ancak, bazı internet sağlayıcıları, kampanyalar dahilinde cayma bedelini karşılayabiliyor. Bu nedenle, yeni bir sağlayıcıya geçmeden önce sunulan kampanyaları incelemen faydalı olabilir.
10'dan fazla internet sağlayıcısının tarifelerini inceleyerek, internet paketlerinin hızını, aylık ödeme tutarını, limit ve taahhüt durumlarını kolayca öğrenebilirsin. Böylece seçenekleri tek ekranda karşılaştırarak sana en uygun internet paketini kolayca seçebilirsin
İnternet sağlayıcını veya kullanmak istediğin paketi belirlediysen, filtreleme seçeneklerini kullanarak ihtiyaçlarına uygun çözümü kolayca bulabilirsin.
ENUYGUN Finans üzerinden seçtiğin internet sağlayıcısına başvurmak çok kolay. “Hemen Başvur” butonuna tıkladığında, internet sağlayıcısının sayfasına yönlendirilirsin. Bazı sağlayıcılarda ise formu doldurduktan sonra seninle iletişime geçilir.
ENUYGUN Finans üzerinden saniyeler içinde internet sağlayıcısına başvurabilir, ekstra ücret veya komisyon ödemezsin. İhtiyaçlarına en uygun paketi seçerek başvurunu hızlı ve ücretsiz bir şekilde tamamlayabilirsin.
ENUYGUN Finans’ta yer alan fiyatlar ve kampanyalar, internet sağlayıcılarının sunduğu güncel tekliflerden oluşur.
ENUYGUN Finans üzerinden başvuru yaptığında ek bir ücret veya komisyon ödemezsin.
Evet, listelenen fiyatlara vergiler dahil. Ancak, modem kiralama veya ek hizmetler için ek ücretler talep edilebilir.
Evet, internet sağlayıcılarının en uygun tekliflerini karşılaştırabilir ve başvuru yapabilirsin. “Hemen Başvur” butonuna tıkladığında, internet sağlayıcısının sayfasına yönlendirilirsin. Bazı sağlayıcılarda ise formu doldurduktan sonra seninle iletişime geçilir.
Taahhütlü paketler, belirli bir süre boyunca aynı tarifeyi kullanma sözü (taahhüt) verilerek sunulduğundan genellikle daha avantajlı fiyatlar sunar. Ancak, taahhüt süresi bitmeden iptal etmek istersen cayma bedeli ödemen gerekir. Buna karşılık, taahhütsüz paketlerde herhangi bir süre taahhüdü olmadan istediğin zaman iptal edebilme esnekliği bulunur. Ancak, bu esnekliğin karşılığında paket fiyatları genellikle daha yüksek olabilir.
Bazı internet sağlayıcıları ücretsiz modem sunarken, bazıları ise kiralama veya satın alma seçeneği de sağlıyor. Eğer kendi modemin varsa, mutlaka uyumluluğunu kontrol etmen gerekir.
İlk kez internet bağlatırken kurulum, aktivasyon ve modem gibi ek ücretlerle karşılaşabilirsin. Bu tutarlar, sağlayıcıların kampanyalarına göre değişir ve genellikle belirli taahhüt süresi karşılığında ücretsiz veya indirimli kurulum fırsatları sunulur. Ayrıca, aktivasyon ücretleri bazı dönemsel promosyonlarla sıfırlanabilir ya da faturalara bölünerek yansıtılabilir.
Elbette, farklı bir sağlayıcıya geçiş yapabilirsin. Ancak hâlihazırda devam eden bir taahhüdün varsa, öncelikle olası cayma bedelini öğrenmen gerekir. Bazı internet servis sağlayıcıları, eski taahhütlerin cayma bedellerini karşılayan kampanyalar sunabiliyor. Bu nedenle geçiş sürecine başlamadan önce bu kampanyaları araştırarak cayma maliyetlerini en aza indirebilirsin.
Evet, bazı internet sağlayıcıları cayma bedelini karşılayan özel geçiş kampanyaları sunuyor. Başvuru yapmadan önce bu detayları kontrol edebilirsin.
Başvurunu yaptıktan sonra internet bağlantısı genellikle 2 ila 7 iş günü içinde sağlanır. Ancak, altyapı durumuna bağlı olarak bu süre değişebilir.
Mobil ya da altyapısız internet kullanmıyorsan, internete bağlanmak için bir modem kurman gerekir. Bu modem kurulumu ise internet sağlayıcısının verdiği hizmet ile sağlanabilir. Adres değişikliği gibi durumlarda kendin de gerçekleştirebilirsin. Eğer sıfırdan bir hat çekilmesi gerekiyorsa, bina içi/dışı kablolama sorunları varsa ya da fiber altyapı gibi uzmanlık gerektiren işlemler söz konusuysa, teknik ekip öncelikle binadaki hatları kontrol eder. Gerekirse yeni kablo çeker, optik sonlandırma yapar veya ankastre kutusunu düzenler. Ardından modemi bağlayıp, kullanıcı bilgilerini girer, sinyal değerlerini ölçer ve Wi-Fi ayarlarını yapar. Son aşamada, bağlantıyı test ederek interneti çalışır durumda sana teslim eder.
Evet, bağlantı sağlandığında hız testi yaparak vaadedilen hızı alıp almadığınızı kontrol etmelisin. Hız değerleri, kablolu bağlantı ile ölçülmesi gerekir.
Mevcut internet sağlayıcını iptal etmeden önce yeni internet bağlantının aktif hale gelmesini bekleyebilirsin. Ancak, bazı internet sağlayıcıları eski abonelik iptal edilmeden yeni abonelik başlatmayabilir. Bu nedenle, internet sağlayıcısıyla iletişime geçerek süreç hakkında bilgi almanda fayda var.
Genellikle taahhüt süresi içinde daha yüksek bir pakete geçiş mümkün olabilir. Ancak, düşük bir pakete geçmek için ek şartlar olabilir.
Öncelikle kablolu bağlantı ile modemine gelen hızı kontrol etmen gerekir. Düşük hız alıyorsan müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek destek talebinde bulunabilirsin.
Eğer taahhütlü bir paketteysen, taahhüt süresi dolmadan cayma bedeli ödemen gerekebilir. Ancak, bazı internet sağlayıcıları eski taahhüdünü karşılayan geçiş kampanyaları sunabilir.
İptal ettikten sonra modem veya diğer ekipmanları iade etmen gerekip gerekmediği, sahip olduğun sözleşmeye göre değişir. Modem kiralık olarak verilmişse, iptal sonrası iade etmen gerekir. Ancak, modemi satın aldıysan iade etmen gerekmez. Bu detayları sözleşmeni inceleyerek kontrol edebilirsin.
Evet, birçok internet sağlayıcısı adres değişikliği hizmeti sunar. Ancak, yeni adresinde mevcut internet altyapısının uygun olup olmadığını kontrol etmen gerekir. Eğer mevcut sağlayıcın, yeni adresinde hizmet veriyorsa, genellikle kolay bir nakil süreci ile internetini taşıyabilirsin. Ancak altyapı farklıysa, hız seçenekleri veya hizmet koşulları değişebilir. Taşıma işlemi için ek ücret olup olmadığını öğrenmek için sağlayıcının müşteri hizmetleriyle iletişime geçmen faydalı olur.
Taahhüt süren dolduğunda mevcut paketinin fiyatı değişebilir. İnternet sağlayıcıları yeni paketler için indirim sunabilir. Ancak, taahhüt süresi sona erdiğinde geçiş yapmazsan, memnun olmadığın bir pakete devam etmek zorunda kalabilirsin. Bu nedenle, taahhüt süreni takip etmen ve sana en uygun paketi seçmen önem arz eder.