Vadeli hesaptan para nasıl çekilir?
Vadeli hesaptan para nasıl çekilir?

Vadeli hesaplar, bankalarda yatırım yapmak isteyen kişiler için sık tercih edilen bir yatırım araçları arasında bulunur. Yüksek faiz oranları sunan vadeli hesaplar, yatırımcılara uzun vadeli birikim yapma imkanı sağlar. Ancak, birikim yapılan vadeli hesaptan para çekme işlemi, birçok kişi için kafa karıştırıcı bir süreç olabilir. Faiz getirisini elde edebilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.  Bu yazıda, vadeli hesaplarda para çekme süreci ile ilgili detayları bulabilirsin.

İçindekiler

Vadeli mevduat hesabı nasıl açılır?

Vadeli mevduat hesabı, yatırımcıların belirli bir süre boyunca belirli bir faiz oranı üzerinden paralarını bankalara yatırdığı bir tasarruf yöntemleri arasında yer alır. Bu hesaba yatırılan para, belirlenen vade süresinin sonunda faiz getirisi sağlar. Vadeli mevduatın farklı vadeleri bulunur, örneğin 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi. Bu sürelerde belirlenen faiz oranı, yatırımcının getirisini belirler. 

Vadeli hesaba yatırılan anapara miktarı ne kadar yüksekse, faiz kazancı da o kadar fazla olur. Vadeli mevduat hesabı açmak için bankanın müşterisi olunması gerekir. Müşteriysen, internet bankacılığı, mobil bankacılık veya telefon bankacılığı aracılığıyla kolayca vadeli mevduat hesabı açabilirsin. Böylece şubeye gitmene gerek kalmadan ,işlemlerini yapabilirsin. Müşteri değilsen, online kanallardan uzaktan hesap açılışıyla banka müşterisi olabilirsin ya da şubeye gidip hesap açtırabilirsin. Vadeli mevduat hesabı, düzenli bir getiri sağlamak ve tasarruf yapmak isteyenler için güvenilir bir seçenek. 

Ne zaman vadeli hesaptan para çekilebilir?

ATM'ye kart girişi yapılması

Vadeden önce para ihtiyacı doğarsa ve vade dolmadan para çekilmek istenirse, sadece yatırılan ana para geri alınabilir. Bu durumda faiz getirisi elde edilemez. Vade sonunda para çekme durumunda ise, vade süresi içinde elde edilen faiz getirisi de hak edilir. Örneğin, %36 faizle bir aylık vadeli hesaba yatırılan 100 bin TL, vade dolduktan sonra yaklaşık net 3 bin TL faiz kazancıyla birlikte çekilebilir. Vade dolmadan bozulursa yalnızca 100 bin TL alınabilir.

Vadeli hesaptan para çekme kararı verirken, mali ihtiyaçlarına ve planlarına göre bir strateji belirlemek gerekir. Eğer kesinlikle ihtiyacın yoksa, vade sonunda faiz getirisiyle birlikte daha fazla getiri elde edebilirsin. Acil bir durum için parana ihtiyaç duyarsan, vade dolmadan da anaparanı çekebilirsin. Ancak, vade dolamadan anapara çekildiği için faiz getirisi alınamaz. Karar verirken, vadeli mevduat hesabının sağladığı getirileri ve çekim durumlarında oluşabilecek faiz kayıplarını göz önünde bulundurman faydalı olur.

İpucu: Mevduat faizi hesaplaması ile ilgili detaylar için "Mevduat faizi hesaplaması nasıl yapılır?" başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Vadeli hesaptan para çekme işlemi nasıl yapılır?

Vadeli hesaptan para çekmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsin:

  • İlgili bankanın internet bankacılığı veya mobil uygulamasına giriş yap.
  • Vadeli hesabını kapat ve para çekme işleme devam et. (Vadeli hesabını vadesinden önce kapattığında faiz geliri alınamaz.)
  • Çekmek istediğin tutarı gir ve işlemi onayla.
  • Bazı bankalar belirli bir para çekme limiti koymuş olabilir. Bu nedenle işlem yapmadan önce hesap limitlerini kontrol etmende fayda var.

Hesaptan para çekme işlemi yaparken bankanın uyguladığı faiz oranlarını ve çekim limitlerini dikkate almak gerekir. Ayrıca, hesabın açılış tarihi ve diğer kısıtlamaları da göz önünde bulundurmak gerekir.

Vadeli mevduat hesabı stopaj vergisi nedir?

Vadeli mevduat hesabından elde edilen faiz geliri, vergiye tabii olan bir getiri ve bu vergi "stopaj" olarak adlandırılır. Stopaj, bankalar tarafından senin adınıza faiz ödemeleri yapılırken faiz gelirinden kesilerek devlete aktarılır. Stopaj kesintisi sadece faiz getirisi üzerinden alınır ve anapara üzerinden bir stopaj kesintisi uygulanmaz. Stopaj vergisi, vadeli mevduat hesabının belirlenen vade süresine göre farklı olur. 1 Kasım 2024 tarihinde 32709 sayılı Resmi Gazete'de stopaj oranları yer aldı. Stopaj kesintisi oranları %5, %7.5 ve %10 olmak üzere değişkenlik gösterir. İşte en son açıklanan verilere göre stopaj kesinti oranları;

  • 6 aya kadar vadeli hesaplar: %10
  • 1 yıla kadar vadeli hesaplar: %7.5
  • 1 yıldan fazla vadeli hesaplar: %5

Vadeli mevduat hesabı stopaj vergisi, elde edilen faiz gelirinin vergilendirilmesini sağlar ve banka tarafından otomatik olarak hesaplanıp devlete ödenir. Yatırımcılar için önemli bir detay olan stopaj, vade sonunda kazanılan faizden düşülerek elde edilen net geliri etkiler. Vergi oranı, vadenin uzunluğuna göre değiştiğinden, yatırımcılar için vadeli mevduat hesabı seçimi yaparken stopaj oranlarını da göz önünde bulundurması önem arz eder.

Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.

Mevduat Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Ezgisu Ögenler
Ezgisu Ögenler
49 Yazı Sayısı
Kariyeri boyunca sektörün önde gelen firmalarında içerik editörlüğü yapan yazar ENUYGUN Finans'ta kredi, mevduat ve sigorta odaklı içeriklerin hazırlanması ve kullanıcılarla buluşturulmasında önemli bir rol oynadı.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99167286
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99115808
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985640
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972221
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.