QR kod, temassız ödeme yöntemleri arasında bulunur. Bu sayede banka ya da kredi kartın yanında olmasa bile, çalıştığın bankanın mobil uygulamasını kullanarak cep telefonundan ödeme yapabilirsin. Ancak, bu ödemenin gerçekleşmesi için ödeme yapacağın iş yerinin POS cihazının karekodlu sisteme uygun olması gerekir. Bu yazıda, QR ile ödeme işleminin nasıl yapılacağı, iptal-iade işlemlerindeki ve taksitli alışverişlerdeki geçerliliğini bulabilirsin.
Quick Response (QR), hızlı yanıt anlamına gelir ve bilgiyi tutan bir barkod sistemi olarak tanımlanır. QR kod, sağdan sola, aşağıdan yukarıya karelerin olduğu bir pikselli dizilerden oluşur. Bu kodlar, dijital biletlemeden reklam panolarına ve restoran menülerine kadar pek çok alanda bilgi akışı sağlar. Ayrıca, mobil ödemeler gibi bankacılık işlemlerinde de etkin bir şekilde kullanılabilir.
Banka ve kredi kartlarıyla temassız ödeme işlemleri gerçekleştirmenin yanı sıra, temassız ödeme yöntemlerine yeni seçenekler eklenmeye devam ediyor. QR kodla ödeme ise bu yöntemler arasında bulunuyor. QR ile ödeme, mobil cihazlarda üretilen karekodu kullanarak herhangi bir fiziki temasa ihtiyaç duymadan ödeme yapılmasına denir.
QR ile ödeme yapabilmek için öncelikle, üye iş yerinin bu işlemi gerçekleştirecek bir POS veya mobil cihaza sahip olması gerekir. Ödeme yapacak kişinin ise geçerli bir banka ya da kredi kartına ve ilgili bankanın mobil uygulamasında aktif bir profile sahip olması lazım. QR ile ödeme yapma adımları:
1-Ödeme yapacağın iş yeri, POS cihazına harcama tutarını girer ve bir QR kod oluşturur.
2-QR kodu okutmak için sahip olduğun banka ya da kredi kartının mobil uygulamasına giriş yaparsın ve daha sonra QR ödeme ekranını açarsın.
3- Bankanın mobil uygulamasında açtığın QR ödeme ekranı ile POS cihazındaki QR kodu taratırsın.
4-İşlem onaylandıktan sonra senin QR ödeme ekranına onay bilgisi gelir ve iş yerinin POS cihazı onay ile ilgili slip çıkarır.
POS cihazında QR kod ile yapılan ödeme iptal veya iade edilebilir.
1-QR ile yapılan ödemenin iptal veya iadesinin yapılması için iş yeri, POS cihazından iptal ya da iade işlemini seçer ve harcamaya dair tutarı girer.
2-İş yeri, iptal ya da iade için POS cihazında yukarıdaki adımı gerçekleştirecek bir QR kod oluşturur.
3-İşlem yaptığın bankanın mobil uygulamasında QR ödeme ekranını açarsın ve harcamayı yaptığın iş yerinin iptal ya da iade için oluşturduğu QR kodu taratırsın.
4-POS cihazı, iptal veya iadeye dair slip çıkarır. Senin QR ekranına da işlemin tamamlandığına dair bilgi gelir.
QR ile ödeme işlemlerinde kredi kartındaki puanları kullanabilirsin. Ancak, puanları kullanabilmek için, kullandığın kartın puan programının geçerli olduğu iş yerinde veya mağazada işlem yapman gerekir. Taksitli ödeme işlemlerinde QR kodu kullanabilirsin.
İpucu: Banka ve kredi kartı arasındaki farklar için “Banka kartı ve kredi kartı arasındaki farklar neler?” başlıklı yazımıza göz at.
Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.