Banka kartı ve kredi kartı arasındaki farklar neler?

Banka kartı ve kredi kartı arasındaki farklar neler?

dogan_koc
Banka kartı ve kredi kartı arasındaki farklar neler?

Banka kartları ve kredi kartları, günlük finansal işlemlerde kolaylık sağlayan ve fiziksel para taşıma gereksinimini ortadan kaldıran ödeme araçları arasında yer alır. Günümüzde alışverişten fatura ödemelerine kadar birçok işlemde kullanılan bu kartlar, ödeme süreçlerini hızlandırarak kullanıcıya hem zamandan tasarruf sağlar hem de güvenli bir alışveriş deneyimi sunar. Banka kartı, kullanıcıların banka hesaplarına bağlı ve hesapta bulunan bakiye kadar harcama yapılmasına olanak tanır. Kredi kartı ise banka tarafından tanımlanan bir limit doğrultusunda kullanılabilir.  Bu yazıda, banka kartı ve kredi kartı arasındaki farklılıklar ile hangi kart türünün hangi finansal ihtiyaçlara daha uygun olduğuna dair bilgileri ayrıntılarıyla bulabilirsin.

İçindekiler

Banka kartı ve kredi kartı karşılaştırması

Banka kartı ve kredi kartı, ödeme işlemlerinde bireyler tarafından sıkça kullanılır. Ancak, bu iki kart türü arasında çeşitli temel farklar bulunur. Kredi kartları bankanın onay verdiği limit doğrultusunda borçlanarak alışveriş yapma imkanı sağlarken, banka kartları yalnızca mevcut hesap bakiyesini kullanmana izin verir. Kredi kartlarında faiz uygulanır ve bu oranlar değişim gösterebilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın sayfasında 1.11.2024 tarihli karara göre, 25.000 TL altında azami akdi faiz oranı %3.50, azami gecikme faizi oranı %3.80, 25.000-150.000 TL arasında azami akdi faiz oranı %4.25 ve azami gecikme faiz oranı %4.55 olarak yer alır. Nakit çekim işlemlerinde veya kredili mevduat hesaplarında azami akdi faiz oranı %4.25 ve azami gecikme faizi %5.05 şeklinde bulunur. Kredi kartları, harcamaları ve alışverişleri belirlenen taksit sınırlarında taksitli yapılmasına imkan verir. Ancak, banka kartları ile taksitli alışveriş yapılamaz. Aşağıdaki tabloda banka kartı ve kredi kartı arasındaki tüm farkları görüntüleyebilirsin.

 

ÖzelliklerBanka kartıKredi kartı 
Nakit çekimHesapta para olduğu sürece nakit çekilebilir. Kredili mevduat hesabı ile faizli çekim yapılabilir.Nakit avans çekildiğinde faiz uygulanır.
FaizFaiz uygulanmaz. Borçların ödenmemesi durumunda faiz uygulanır.
Ödeme Harcama anında banka hesabındaki bakiyeden çekilirHesap kesim tarihi sonrasında borçlar ödenir.
GüvenlikCVV kodu ve kart şifresi olmak üzere güvenlik önlemleri bulunur.CVV kodu ve kart şifresi olmak üzere güvenlik önlemleri bulunur.
TaksitTaksit imkanı bulunmaz.Harcamalar taksitli yapılabilir.
Online alışverişİnternetten alışveriş yapılabilir.İnternetten alışveriş gerçekleştirilebilir.
Yurt dışı kullanımıYurt dışı kullanımına açık Visa ve Master card logolu banka kartları kullanılabilir ve komisyon uygulanabilir.Yurt dışı kullanımına açık Visa ve Master card logolu kredi kartları kullanılabilir ve komisyon uygulanabilir.
ÜcretlerYıllık kart ücreti ve ATM işlem ücretleri olabilir.Yıllık kart ücreti, nakit çekim ücretleri ve taksitli alışverişte faiz uygulanabilir.
LimitlerBanka hesabında bulunan bakiye kadar harcama yapılabilir.Banka tarafından belirlenen kredi kartı limiti ile harcama yapılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İpucu: Bankların EFT ücretleri ile ilgili detaylar için “Banka banka EFT ücretleri ve işlem limitleri” içeriğimize göz atabilirsin.

Banka kartı mı kredi kartı mı? Hangisini seçmelisin?

Alışveriş 

Banka kartı: Bütçe kontrolünü sağlayabilmek için banka kartı ile harcamalarını gerçekleştirebilirsin. Böylece harcamalarını, internet bankacılığı ve bankaların mobil uygulamaları üzerinden takip edebilirsin. Ayrıca bütçen sınırlıysa, banka kartı ile yalnızca hesabınızda bulunan bakiye kadar harcama yapabilirsin.

Kredi kartı: Taksitli alışveriş yapmayı planlıyorsan veya acil bir durumda borç ertelemesi yapmak istersen, kredi kartı daha uygun bir seçenek olur.

Altın renkli kredi kartı

Örnek durum:

Burçak, bütçesini aşmadan bir seyahat planı yaptı ve harcamalarını kontrollü bir şekilde yönetmeye özen gösterdi. Günlük harcamalarını banka kartıyla yaparak anlık olarak hesabını takip edebildi ve böylece tatil bütçesini korumuş oldu. Acil durumlar için yanında bir kredi kartı bulundurdu ve seyahatin sonlarına doğru ekstra bir harcama gerektiğinde kredi kartının taksitli ödeme imkanından faydalandı. Bu esneklik sayesinde, hem seyahatini kesintiye uğratmadı hem de bütçesini dengeli bir şekilde yönetmeye devam etti.

Fatura, vergi ve abonelik ödemeleri:

Banka kartı: Düzenli fatura ödemeleri ve abonelikler için banka kartı tercih edilebilir ve otomatik ödeme talimatı verilebilir. Ancak, banka hesabında yeterli bakiyenin olması gerekir.

Kredi kartı: Faturaların taksitlendirilmesi veya kredi kartına ek ödüller kazanmak için kredi kartı kullanmak avantaj sağlayabilir. Belirli kredi kartları ile ödül kazanabilir ve vergileri taksitlendirebilirsin.

Nakit çekme:

Banka kartı: ATM'den nakit çekme işlemi için banka kartı kullanılabilir ve faiz uygulanmaz. Ancak bankanın belirlediği bir işlem ücreti olabilir.

Kredi kartı: Kredi kartı ile nakit çekme işlemlerinde faiz uygulanır. Bu nedenle, nakit çekme ihtiyacı çok acil değilse kredi kartı kullanmak önerilmez.

Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.

Kredi Kartı Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
154 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166583
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99115099
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985588
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972087
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.