Kredi notu, finansal ürün başvurularında değerlendirilen önemli kriterler arasında yer alır. 0 ile 1900 arasında değişen bu notun bilinmesi finansal planlamada yarar sağlar. Bu nedenle bireyler, mevcut kredi notlarını da öğrenmenin yollarını arıyorlar. Kredi notunu öğrenmenin birkaç yolu bulunur ve bu yöntemlerin her birinin farklı maliyetleri olabilir. Bu yazıda, kredi notu sorgulama yöntemleri hakkında detayları bulabilir ve senin için en uygun olduğunu düşündüğün yöntemi kullanabilirsin.
Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu’nun sunduğu Findeks.com, Findeks mobil ya da internet şubesi üzerinden belirli bir ücret karşılığında öğrenilebilir. Eylül 2024 itibarıyla Findeks üzerinden kredi notu sorgulama işleminin ücreti, bireysel ürünlerde 18,75 TL+KDV, ticari ürünlerde ise 1.150,00 TL +KDV şeklinde yer alır. Bu ürünlerden birini tercih edip T.C. kimlik numarası, telefon numarası, doğum tarihi bilgilerini girerek işlemine devam edebiliyorsun.
Bireyler, kendi kredi notlarının yanı sıra, belirli şartlar altında başkalarının kredi notlarını da Findeks üzerinden öğrenebilirler. Başka kişilerin kredi notlarını öğrenmek için bu kişilerin onayını almak gerekir. Bu onay, Findeks mobil uygulaması veya internet şubesi üzerindenden verilebilir. Raporunu paylaşmak isteyen kişi, Findeks mobil uygulaması veya internet şubesi üzerindenden "Hesabım - İstisna Ayarları” kısmından raporu paylaşmak istediği kişinin veya kurumun TCKN veya VKN bilgisini girerek ön onayını verebilir. Diğer bir yöntem ise, Findeks mobil uygulaması ya da internet şubesi aracılığıyla raporu görüntülenmek istenen kişinin bilgileri girilir ve sistem üzerinden paylaşım izni istenir. Paylaşım iznine onay verilmesi durumunda rapor görüntülenebilir.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu 14.03.2019 tarihi itibarıyla e-Devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde sunuluyor. Ancak e-Devlet üzerinden yalnızca risk merkezi raporu görüntülenir. Bu raporda kişilerin kredi notu bilgisi yer almaz. Dolayısıyla e-Devlet üzerinden öğrenebileceğin ücretsiz bilgi, sadece risk merkezi raporu. Bu bilgiyi öğrenmek de faydalı olabilir; çünkü risk merkezi raporunda kredi limitleri, borçlar, bireysel kredi başvuruları, senet ve çek bilgileri gibi detaylar bulunur. Yani tüm geçmiş ve mevcut borç durumunu bu raporda bulabilir, risk durumun hakkında fikir edinebilirsin.
İpucu: Ayrıntılar için E-devletten kredi risk raporu sorgulama başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsin.
Findeks kredi notu öğrenme işlemi, bankaların internet bankacılığı üzerinden de gerçekleştirilebilir. Bunun için müşterisi olduğun bankanın internet bankacılığına T.C. kimlik numarası ve parola ile giriş yapıp işlemlerine devam edebilirsin. Bu hizmetin de bankalar tarafından belli bir ücret karşılığında verildiğini bilmende yarar var.
Kredi notu sorgulama işlemi, bazı operatör şirketlerinin SMS servisleri aracılığıyla da yapılabilir. Bu servis, kredi notunu SMS ile cep telefonuna ulaştırır. T.C. kimlik numaranı ve doğum tarihini rakamla yazıp (Ör: 12345678912 GGAAYYYY) 1122’ye göndererek sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem için de belli bir ücret isteniyor olup Eylül 2024 itibarıyla SMS ile öğrenme ücreti 36 TL.
Hayır, kredi notunu öğrenme işlemi kredi notuna etki etmiyor. Kredi notu, ödemelerin zamanında yapılıp yapılmadığına, kredili ürün ödeme alışkanlıklarına, mevcut borçlara ve finansal faktörlere göre düşebilir ya da yükselebilir. Dolayısıyla Findeks kredi notunun güncel olarak hangi grupta yer aldığını sorgulama işlemi, puanı etkilemez.
İpucu: Kredi notunun yükseltilmesi ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsan “Kredi notu nasıl yükseltilir?” başlıklı yazımızı da inceleyebilirsin.