Kredi kartları, nakit avans alma, otomatik ödeme talimatı verme, online veya mağazalarda alışveriş yapma gibi imkanlar sunar. Böylelikle kredi kartları ile nakit taşımadan birçok ödeme ve harcama işlemleri yapılabilir. Ayrıca, harcamaları taksitlendirme seçeneği de sunar. Bu harcamalar için bir hesap kesim tarihi belirlenir ve sonrasında bir ödeme takvimi oluşturulur. Bu yazımızda hesap kesim tarihinin özellikleri ve bu tarihin nasıl değiştirileceği ile ilgili detayları bulabilirsin.
Kredi kartları ile nakit para taşımadan birçok işlem yapılabilir. Hesap kesim tarihi, her ay yapılan harcamalar ve ödemelerin özetlendiği tarih olarak yer alır. Hesap kesim tarihinde o ay içerisindeki işlemlerle ilgili detaylar yer alır ve güncel borç bilgisi verilir. Hesap kesim tarihinde çıkarılan güncel borcu, hesap ekstresinde yer alan son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerekir. Örneğin, hesap kesim tarihi her ayın 15'i olarak belirlendi ise 16 haziran ve 15 temmuz arasındaki harcamalar ile ödenmeyen borçlar var ise 15 temmuz hesap kesim tarihine yansıtılır. Güncel borç ekstredeki belirtilen son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerekir.
Hesap kesim tarihi yukarıda anlattığımız gibi harcamalarının özetlendiği tarih olarak yer alır. Hesap kesim tarihinden sonra borçların ödenmesi için ekstrede bir tarih verilir. Eskiden gelen ve dönem borçların ya da bu borçların asgari tutarının ödeneceği tarih ise son ödeme tarihi şeklinde adlandırılır.
İpucu: Kredi kartı asgari tutarı için asgari ödeme tutarı hesaplama aracını kullanabilirsin!
Kredi kartı alım aşamasında kullanıcıların isteğine göre hesap kesim tarihi oluşturulur. Hesap kesim tarihi bireylerin isteğine göre bankalar tarafından belirlenir. Hesap kesim tarihinin belirlenirken gelir elde edilen döneme uygun olması ödemelerin daha planlı ve kolay olmasına yardımcı olabilir.
Kredi kartı alınan dönemdeki hesap kesim tarihi daha sonra değiştirilebilir. Hesap kesim tarihi bankaların müşteri hizmetlerine erişim sağlanarak değiştirilebilir. Hesap kesim tarihi, bankaların mobil uygulamaları ile de online olarak değişebilir.
Hesap kesim tarihinin bilinmesi finansal durumun planlanmasında fayda sağlayabilir. Hesap kesim tarihine kadar kredi kartı ile birçok harcama ya da ödeme yapılabilir. Yüklü harcama yapılan ekstre döneminde yeni bir harcama daha yapmak istemiyorsan hesap kesim tarihini bilmen gerekir. Böylece hesap kesim tarihine kadar yeni bir harcama yapılmayabilir ve hesap kesim tarihinden sonra yapacağın harcamalar diğer ayın ekstresine yansıyacağı için ödemesi de diğer aya planlanır. Örneğin, hesap kesim tarihi 2 mart ise o tarihe kadar yapılan harcamalar, 2 mart hesap kesim tarihindeki ekstreye yansır. Ancak 3 Mart tarihinde yapılan harcama ise nisan ayındaki ekstreye geçmiş olur ve ödemesi de nisan ayı içerisinde yapılır.
İpucu: "Kredi kartından nakit avans nasıl çekilir?" başlıklı yazımıza da göz atabilirsin!