Bankalardaki mevduatlar sigortalı mı, kapsamı ne kadar?

Bankalardaki mevduatlar sigortalı mı, kapsamı ne kadar?

dogan_koc
Bankalardaki mevduatlar sigortalı mı, kapsamı ne kadar?

TL, döviz, kıymetli maden cinsinden mevduat ve katılım fonu hesapları, bireylerin tercih ettiği yatırım araçları arasında bulunur. Finansal güvenlik, her yatırımcının öncelikleri arasında bulunur. Türkiye’de bankalarda bulunan mevduatların güvence altında olup olmadığı ise yatırımcıların merak ettiği konular arasında yer alır. Mevduat hesapları için mevduat sigortası bulunur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), mevduat hesapları için güvence sağlar. Bu yazıda, bankalardaki mevduat sigortası ile ilgili detayları bulabilirsin.

İçindekiler

Mevduat ve katılım fonu sigortası nedir?

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılan mevduat ve katılım fonu sigortası, bankaların ya da kredi kuruluşlarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından faaliyet izinlerinin kaldırılması halinde mevduat hesabı ya da katılım fonu sahiplerinin kayıplarının giderilebilmesi için bulunur. Özetle, bankaların ya da kredi kuruluşlarını iflas etmesi ya da mali kriz durumunda bu fon, tasarruf sahiplerinin bankalardaki mevduatlarının belirli bir tutarına kadar korunmasını sağlar. Bu durum, yatırımcıların bankalara olan güvenini artırır ve finansal istikrarı destekler.

Hangi mevduatlar sigortalı?

Mevduat ve katılım fonu sigortası, aşağıdaki mevduat türlerini kapsar:

TL Mevduatlar: Türk Lirası cinsinden olan mevduat hesapları.

Döviz mevduatları: Yabancı para cinsinden (USD, EUR, gibi) mevduat hesapları.

Altın mevduatları: Bankalardaki altın cinsinden hesaplar.

İpucu: Mevduat faizi hesaplaması ile ilgili detaylar için “Mevduat faizi hesaplaması nasıl yapılır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Grafikler ve hesap makinesi

Sigorta kapsamı ne kadar?

Mevduat sigortasının belirli bir limiti kapsadığını yukarıda aktarmıştık. Ancak, bu tutar yeniden değerleme oranına bağlı olarak değişir. TMSF resmi  internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 2024 yılında mevduat sigortası limiti 650.000 TL. Türkiye'deki yerli ve yabancı bankalar ile kredi kuruluşları mevduat sigortası sisteminde bulunurlar. Aynı zamanda, yurt dışında bulunan kredi kuruluşlarının Türkiye'deki şubeleri de bu sigorta sistemi için yer alır.

İşte yıllara göre mevduat sigortası limitleri:

YılMevduat sigortası limiti
15.02.2013 - 25.09.2019100.000 TL
25.09.2019 - 31.12.2021150.000 TL
2022200.000 TL
2023400.000 TL
2024650.000 TL

 

 

 

 

 

 

 

Mevduat sigortası her banka için ayrı mı hesaplanır?

Mevduat sigortası, bir bankadaki mevduat hesaplarındaki 650.000 TL'ye kadar parayı güvence altına alır. Ancak farklı bankalarda olan hesaplar için hesaplama her bankanın kendi özelinde yapılır.

Mevduat ve katılım fonu sigortası içinde yer almayan hesaplar hangileri?

  • Bankanın ya da kredi kuruluşunun ortakları ile ortaklarının ana, baba, eş ve velâyet altındaki çocuklarına ait mevduatlar ve katılım fonları,
  • 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282.maddesindeki suçtan kaynaklanan malvarlığı değerleri kapsamına giren mevduatlar ve katılım fonları,
  • Bankanın veya kredi kuruluşunun yönetim kurulu başkanı veya müdürler kurulu üyeleri ile başkanı, genel müdür ve yardımcıları ve bu görevdeki kişilerin ana, baba, eş ve velâyet altındaki çocuklarına ait mevduatlar ve katılım fonları,
  • Türkiye'de münhasıran kıyı bankacılığı faaliyeti göstermek için kurulan kredi kuruluşları ya da bankalarda bulunan mevduat ve katılım fonları sigorta kapsamı için yer almaz.

Mevduat sigortası kapsamında ödemeler hangi para cinsinden yapılır? 

Mevduat sigortası kapsamındaki ödemeler TL olarak gerçekleştirilir. Döviz türündeki hesaplar için döviz hesabının bulunduğu bankanın ya da kredi kuruluşunun izninin kaldırıldığı zamandaki Merkez Bankasının döviz alış kurlarına göre ödeme yapılır. Diğer taraftan, kıymetli maden cinsinden açılan hesaplar için ise bankanın veya kredi kuruluşunun izninin kaldırıldığı tarihteki İstanbul Altın Borsası seans kapanış fiyatı esas alınarak ödeme yapılır.

Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.


Doğan Koç
Doğan Koç
142 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2024 Ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
27 Kasım 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99160686
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
6 Aralık 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99113178
2024 İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
6 Aralık 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985113
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
6 Aralık 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9971491

Enuygun’da Bulabileceğiniz Finansal Ürünler

Size Özel Kredi Teklifleri E-postanıza Gelsin
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.