Altın yatırımı, bireylerin nakit durumlarına ve yatırım hedeflerine göre farklılaşabilir. Hem kısa hem de uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görülen altın, düğün ve nişan gibi organizasyonlarda ise hediye olarak kullanılır. Tasarruflarını altın ile değerlendirmek isteyenler için çeşitli altın yatırımı yöntemleri bulunur. Bu yazıda, altın türleri, hesabı ve altın yatırım metotları ile ilgili detayları bulabilirsin.
Altın yatırımı nasıl yapılmalı bakmak gerekirse; banka hesabı açılması, fiziki altın alımı ve altın sertifikası alımı gibi yatırım çeşitleri bulunur. Bu türlerden birini seçmeden önce yatırımcıların dikkate alması gereken pek çok ayrıntı bulunur.
1. Bankada altın hesabı
Birçok banka, vadeli ve vadesiz altın mevduat hesabı sunar. Vadeli altın hesaplarında, belirlenen vade süresince ve baştan belirlenen faiz oranı tutarında faiz geliri elde edilir. Vadesiz seçenekte ise bir faiz getirisi bulunmaz. Vadesiz altın mevduat hesapları ile altınların bankada güvenilir bir şekilde muhafaza edilir.
2. Kuyumcu üzerinden altın alımı
Özellikle “yastık altı” olarak da dillendirilen, klasik yatırım türü kuyumcuya giderek altın satın alma anlamına gelir. Darphane tarafından basılan çeyrek, yarım, tam altın seçenekleri sıklıkla tercih edilir. Bunların yanı sıra külçe altınlar da yatırım amacıyla en sık tercih edilen altın çeşitleri arasında yer alıyor. Külçe altınlar, özellikle saflığının %100 olması ile de öne çıkar. Bunun yanı sıra Cumhuriyet altınlarının alım – satımlarındaki fiyat farkları diğer altınlara kıyasla genelde daha az olur. Bu nedenle Cumhuriyet altınları da yatırım açısından avantajlı kabul edilir.
3. İnternet ortamında altın alımı
Mobil bankacılık uygulamalarına benzer bir şekilde, çevrimiçi ortamda da altın satışı gerçekleştirilir. Bununla beraber, internet üzerinden sahte ya da tarihi geçmiş altın satın almak gibi riskler bulunur. Bu gerekçe ile satın alma işleminin öncesinde satıcının profilini incelenmesi, TSE damgası, ayar ve imalatçı firma detaylarının kontrol edilmesi gerekir.
4. Altın sertifikası alımı
Altın Sertifikaları, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ihraç edilir. Bu sertifikalar da bir sermaye piyasası aracı. Yatırım hesabı ile beraber Borsa İstanbul üzerinden satın alınan Darphane Sertifikaları, Borsa’da tekrar satılabilir. Ayrıca ilgili izahname kapsamında sertifikaların fiziki altına dönüştürülmesi için Darphane Altın Sertifikası talebinde de bulunabilirsin.
5. Altın fonu alımı
Yatırım stratejisi olarak altın fonları da tercih edilir. Bu yatırım yönteminde fonun toplam değerinin en az %80’i borsada daima işlem görmeye devam eder. Bu fonun amacı genellikle dünya altın piyasalarındaki fiyat değişimlerinin yatırımcılara yüksek oranda yansıtılması denilebilir.
Altın, daha çok gram, çeyrek, yarım, tam ve Cumhuriyet altını gibi çeşitleri ile bilinir. Bununla beraber piyasada çok daha fazla sayıda altın çeşidi bulunur. Öne çıkan altın türleri ise şu şekilde:
Altın çeşitleri içerisinde klasik yatırım amacıyla gram ve ons altınlar sıklıkla tercih edilir. Gram altın, 1 gram ağırlığında iken, 1 ons ise yaklaşık olarak 31,10 grama denk gelir. Bu nedenle gram altın daha küçük çaplı yatırımlar için ideal kabul edilirken uluslararası piyasalarda ise ağırlığı gereği ons altın öne çıkabilir. Gram altından büyük bir birim olduğu için ons altınlar görece daha büyük yatırımlarda da tercih edilir.
Altın yatırımı yaparken, ons ve gram altın arasındaki dinamikleri anlamak önemli taşır. İşte ons altın ve gram altın arasındaki ilişkiyi belirleyen faktörler ve bu iki altın türünün öne çıkan özellikleri:
Ons ve gram altın fiyatları arasındaki farklar:
Ons ve gram altının işlem saatleri:
Sonuç olarak,
Yatırımcılar, ons ve gram altın arasındaki farklılıkları değerlendirerek kişisel tercihlerine uygun yatırım stratejileri oluşturabilir.
Her iki altın türü arasındaki bu farklılıklar, yatırımcılara çeşitli seçenekler sunarak portföylerini çeşitlendirmelerine olanak tanır.
Bu noktalar ışığında, altın yatırımı yaparken hem ons altın hem de gram altının özelliklerini anlaşılması daha bilinçli ve stratejik bir yaklaşım sağlayabilir.
Külçe altınlar, özellikle uzun vadeli altın yatırımlarında dikkat çeker. 24 ayar olması ve farklı gram seçenekleri sunması külçe altının uzun vadeli yatırımlarda öne çıkma nedenleri arasında yer alır. Bunların içerisinde ise özellikle daha düşük grama sahip olanlar yatırım amacıyla sık tercih edilir.
Altın hesabı, banka şubeleri üzerinden açılabilir. Bankaya gitmeden altın hesabı ise müşterisi olunan bankanın mobil uygulaması ya da internet bankacılığı ile de altın yatırımı yapmak için hesap açılabilir.
İpucu: Vadeli ve vadesiz altın hesabının özellikleri ve farkları için "Vadeli ve vadesiz altın hesabı nedir, nasıl açılır?" başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
*Bu içerik bir yatırım tavsiyesi değildir, sadece bilgi amacı taşır.