Vadeli ve vadesiz altın hesabı nedir, nasıl açılır?

Vadeli ve vadesiz altın hesabı nedir, nasıl açılır?

dogan_koc
Vadeli ve vadesiz altın hesabı nedir, nasıl açılır?

Altın, geçmişten günümüze tercih edilen yatırım araçları arasında yer alır. Birikimlerini değerlendirmek isteyenler için çeşitli altın yatırım yöntemleri bulunur. Bu yöntemler arasında, fiziki altın alımı, altın sertifikası ile fon alımı, bankalarda vadeli ve vadesiz altın hesapları açılması yer alır. Fiziki olarak altın yatırımı ile çalınma ya da kaybolma riskini ortadan kaldırmak isteyenler, vadeli ve vadesiz altın hesabını seçebilirler. Bu yazıda, vadeli ve vadesiz altın hesaplarının özellikleri, nasıl açılacağı ve farkları ile ilgili detayları bulabilirsin.

İçindekiler

Vadesiz altın hesabı nedir?

Vadesiz altın hesabı, gram bazında birikim yapılabilmesine imkan veren bir hesap türü olarak yer alır. TL ya da dolar karşılığında gram alım ve satımı yapılan vadesiz altın hesaplarında vade süresi bulunmaması nedeniyle herhangi bir vade tarihi beklenmeden işlem yapılabilir. Bu hesap türünde faiz geliri bulunmaz.Vadesiz altın hesabında gelir modeli, altın fiyatında bir artış yaşanması halinde aradaki fark yatırımcının kazanç elde etmesini sağlayabilir ve gram cinsinden hesap açılması dolayısıyla işçilik maliyeti ödemesi gerçekleştirilmez. 

Vadesiz altın hesabı nasıl açılır?

Vadesiz altın hesabı, banka şubeleri ya da bankaların dijital kanalları arasında bulunan internet bankacılığı veya bankaların mobil uygulamaları üzerinden açılabilir. Bu hesabın açılışı için genellikle en az 1 gram altın alınması gerekir. Ancak bankaların hesap açılışı için en az gram tutarında farklılık olabilir. Vade süresi bulunmadığından dolayı vadesiz altın hesaplarında 7/24 işlem yapabilme imkanı bulunur. 2025 yılında sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı her bir kişi için 950.000 TL olarak belirlendi. Özetle, vadesiz altın hesabındaki birikimin 950.000 TL karşılığı devlet güvencesi altında bulunur.

İpucu: Kredi kartı ile altın almanın detaylarını öğrenmek istiyorsan “Kredi kartı ile altın alınır mı, komisyon var mı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Işıltılar içerisinde altınlar

Vadeli altın hesabı nedir?

Vadeli altın hesabı, gram altın cinsinden açılır. Bu yatırım türünde, 30 ile 400 gün arasında çeşitli vade süreleri bulunur ve bu süreler kullanıcıların istekleri ile bankaların politikalarına göre belirlenir. Vade süresinin sonunda faiz getirisi alınabilir. Bundan dolayı vade süresinin dolmasından önce hesap üzerinde işlem yapılamaz. Faiz getirisinin yanında altın fiyatında artış yaşanması durumunda da bir gelir sağlanabilir.

Vadeli altın hesabında faiz oranı nasıl belirlenir?

Vadeli altın hesaplarının faiz oranları farklılık gösterir. Bu hesap türünde faiz oranı, altın miktarı ve vade süresine bağlı olarak hesaplanır. Piyasa koşulları, Merkez Bankası faiz kararları ve bankaların politikaları da faiz oranlarının belirlenmesinde etkili olur. Faiz geliri üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz altın hesaplarında olduğu gibi vadeli altın hesaplarında da her bir kişi için birikimin 950.000 TL karşılığı devlet güvencesi altında yer alır.

Vadeli altın hesabı nasıl açılır?

Vadeli altın hesabının açılışı için en az 25 gram alımı beklenir. Ancak bu alt limit tutarı bankalara göre farklılık gösterir. Çalınma ya da kaybolma riskini ortadan kaldıran vadeli altın hesabı, banka şubeleri üzerinden açılabilir. Banka şubelerinin yanı sıra internet bankacılığı ve bankaların mobil uygulamaları üzerinden de vadesiz altın hesabı açılabilir.

Vadeli ve vadesiz altın hesapları arasındaki farklar neler?

Yukarıda hem vadeli altın hesapları hem de vadesiz hesapları ile ilgili gerekli bilgileri aktardık. İki hesap türü arasındaki farkları aşağıdaki tablo üzerinde bulabilirsin.

Vadesiz altın hesabıVadeli altın hesabı
Herhangi bir süre beklenmeden hesap üzerinde işlem yapılabilir.Vade süresi dolmadan işlem yapılamaz.
Faiz getirisi sağlamaz.Faiz getirisi sağlar.
Stopaj kesintisi bulunmaz.Faizi geliri üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi uygulanır.

 

 

 

 

 

 

İpucu: Fiziki altınların aktarımını sağlayan KAD-SİS ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsan "Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS) nedir, hangi bankalarda geçerli?" başlıklı yazımıza bakabilirsin.

*Bu içerik bir yatırım tavsiyesi değildir, sadece bilgi amacı taşır.

Yatırım Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
154 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166473
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99114963
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985571
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972058
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.