Çevrim içi kanallar aracılığıyla yapılan alışverişler, kullanıcılar nezdinde çeşitli güvenlik kaygıları doğurabilir. Dijital ortamda alışveriş yapıldığında; banka ya da kredi kartı numaralarından iletişim bilgilerine kadar pek çok önemli veri paylaşılır. Bu konuda hassasiyet duyan tüketiciler ise banka veya kredi kartına bağlı bir şekilde kullanabildikleri sanal kartları tercih edebilir. Bu yazıda, sanal kart oluşturma, kullanımı ve limitleri olmak üzere detayları keşfedebilirsin.
Sanal kart, fiziki kredi kartı veya banka kartlarının dijital ortamdaki bir uzantısı olarak yer alır. Bankalar, kullanıcılarının hesapları ya da kredi kartlarına entegre bir şekilde oluşturulabilen ve farklı kart bilgilerine sahip sanal kartlar sunar. Dolayısıyla sanal kartlar, herhangi bir fiziki varlığa sahip değil. Bununla beraber online alışveriş ve ödemelerde tıpkı fiziki kart gibi sanal kartları da kullanmak mümkün. Ödeme ekranına bu sanal kartın numarasını, son kullanma tarihini ve CVV kodunu girerek alışverişini tamamlayabilirsin.
Sanal kartların da 16 haneli bir numarası, son kullanma tarihi, CVV kodu ve limiti bulunur. Dolayısıyla sanal kart ne işe yarar ona baktığımızda da; bu kartlar gerçek hesap veya kart numaranı gizler. Bu sayede benzersiz sanal kart numaran ile online alışverişini tamamlayabilirsin. Bu açıdan sanal kart güvenli mi diye soruyorsan evet, bu kartlar ek bir güvenlik katmanı sağlıyor. Sanal kartların basım ve kargo gibi süreçleri de bulunmuyor. Bu sayede başvurudan kısa bir süre sonra kartınızı kullanmaya başlayabiliyorsun.
Sanal kart ek kart mıdır yoksa kredi kartı mıdır onu da açmak gerekirse; bunlar aslında gerçek bir kredi kartı gibi yer alır. En önemli farklarından biri ise yukarıda da sözü edildiği gibi üzere fiziki bir varlığı olmaması. Bir diğer önemli farkı da sanal kart numaralarının, fiziki banka ve kredi kartları numaralarından farklı oluşu. Sanal kartlarda, banka ya da kredi kartına bağlı olarak benzersiz bir 16 haneli numara elde edersin.
İlk olarak, bir bankada müşteri hesabının olması gerekir. Bankalar, bu müşteri hesabına bağlı olarak sanal kart sunabilir. Ardından başvuru aşamasına geçerek bir sanal kart talep edebilirsin. Bunun için bankanın mobil uygulaması veya internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirsin. Buralardan “Sanal Kart” bölümünü seçip işleme devam ederek hızlıca bir sanal karta sahip olabilirsin.
Sanal kartların kullanımı da oldukça basit. Banka hesabına bağlı olarak bir sanal kart oluşturduktan sonra, sanal kartın bağlı olduğu kredi veya banka kartı limitinden yükleme yapabilirsin. Limit yükledikten sonra ise sanal kartın numarası, son kullanım tarihi, CVV kodu ile online alışveriş ve ödeme işlemlerini başlatabilirsin. Sanal kartın bu bilgilerini, bankanın mobil uygulamasındaki veya internet sitesindeki sanal kart bölümünden görebilirsin.
Eğer sanal kartını tek kullanımlık olarak seçersen, her bir ödeme işleminde sanal karta tekrar yükleme yapman gerekir. Günlük ya da aylık gibi sürelerden birini seçersen de yine tanınan süre kapsamında işlem gerçekleştirebilirsin. Bunun yanı sıra sanal kartınla harcama yaptıktan sonra kalan bakiyeyi hesabına geri aktarabilirsin.
Türkiye Bankalar Birliği’nin aktardığı bilgilere bakmakta yarar var. Buna göre sanal kartlar için limit belirlenmesi, kartı veren bankaların internet siteleri ve mobil uygulamalarında yer alır. Dolayısıyla sanal kart oluşturduğun bankanın güncel limitlerine göre bir yükleme yapabilirsin.
Örneğin; banka kartında 10 bin TL olan bir müşteri, bankanın güncel limitleri doğrultusunda sanal kartına 2 bin, 5 bin ya da 10 bin TL yükleme yapabilir. Ek olarak sanal kart limiti ve kullanım süresini de sunulan seçenekler arasından belirleyebilirsin. Yani sanal kart limitini dilediğin zaman, sunulan sınırlar içerisinde değiştirebilir ya da sıfırlayabilirsin.
Sanal kartların fiziki bir varlığı olmadığı için fiziki POS cihazlarında sanal kartların kullanımı mümkün değil. Ancak sanal POS’lar üzerinden sanal kartlar ile ödeme yapılabilir. Sanal POS, internet üzerinden kullanılabilen bir dijital ödeme noktası. Dolayısıyla hem kredi ve banka kartların hem de sanal kartın ile sanal POS üzerinden ödeme gerçekleştirebilirsin.
Sanal kart bilgileri çalınırsa, sadece müşterinin son belirlediği limit ve yüklediği tutar kadar harcama yapılma ihtimali bulunur. Bu nedenle sanal kart limitlerinin düşük tutulması yaygın bir yöntem. Bu durum, fiziki kredi ya da banka kartının çalınmasına kıyasla çok daha düşük zararlar meydana getirebilir. Ayrıca fiziki olarak var olan ve cüzdanında taşıdığın banka ya da kredi kartlarının düşmesi, kaybolması gibi bir durum sanal kartlar için söz konusu değil.
Dijital cüzdanların çalışma mantığı da sanal kartlara benzer. Ancak her ikisi de farklı uygulamalar. Dijital cüzdan, adından da anlaşılabileceği üzere banka kartı veya kredi kartlarının tek bir yerde toplanabilmesini sağlar. Oysa sanal kartlar ise bir dijital ödeme aracı. Buna göre aşağıda ikisinin arasındaki genel farkları inceleyebilirsin:
İpucu: Kredi kartı ile altın alımının detayları hakkında “Kredi kartı ile altın alınır mı, komisyon var mı?” adlı yazımıza göz atabilirsin.
*Bu içerik bir yatırım tavsiyesi değildir, sadece bilgi amacı taşır.