Gelişen teknoloji ile telefondan kıyafete, yüzükten paraya kadar birçok ürünün sahtesi ile karşılaşılaşabilinir. Özellikle sahte paraların gerçeğinden ayırt edilmesi oldukça zor olabilir. Dolar değerli bir döviz olmasıyla en çok sahtesi basılan para birimleri arasında bulunur. Peki doların gerçeği ile sahtesi nasıl ayırt edilir? İşte sahte doları anlamanın yolları…
Dikkatli davranıldığında sahte dolar ile gerçek doların ayrımı yapılabilir. Bazen sadece kağıdını inceleyerek bile sahte doları anlamak mümkün olabilir. Kağıt kalitesi, şekil ve renklerdeki dağınıklıklar sahte doları anlamak için dikkat edebileceğin noktalar arasında bulunur. Gerçek doların rengi daha canlıyken sahte dolar daha soluk bir renge sahip olur. Diğer taraftan sahte dolardaki portreler ve çizgilerin kalitesi de oldukça düşüktür. Modern dolar banknotlarında parayı 45 derece eğdiğinizde 100, 50, 20 ve 10 sayılarının renginin bakırdan yeşile dönüşmesi gerekir.
Doların ön ve arka yüzünde intaglio adı verilen baskı tekniği ile kabartma baskı yapılır. Portreler, seri numaralar ve bazı yazılar ise kabartma tarzında baskılar ile gerçekleştirilir. Dolar banknotunu parmaklarınla kontrol ettiğin zaman bu kabartmaları hissetmen gerekir.
Filigran, banknotun üretimi sırasında dokusuna işlenen ve yalnızca ışığa tutulduğunda gözlemlenebilen çizgiler, resimler ve semboller. Bu filigran, ABD dolarının ön yüzündeki sağ tarafta yer alır. Banknotun üzerinde kimin resmi bulunuyorsa bunun bir kopyası da filigran olarak sağ ön yüzde yer almalı. Bununla beraber piyasada filigranlar da kopya edilebilir.
Doların gerçek olduğunu anlamak için en garantili yöntem paranın ipi içerisindeki yazıyı kontrol etmek. 1996 yılına kadar ABD doları basılırken emniyet şeridi koyulmuyordu ancak 1996 yılından sonra üretilen dolarlar emniyet şeridi ile üretilmeye başladı. Sahte dolar basanlar da bu açıdan gerçek banknotları taklit edemez hale geldi. Sahte doları ayırt etmek için eline aldığın zaman ışığa tutup güvenlik şeridini kontrol etmen gerekir. Bu şeritte USA ve banknot tutarı yazmalı. Örneğin; 100 dolarlık bir banknotu eline aldığında USA HUNDRED yazısını paranın iki tarafında da görmen gerekir.
Işığa tutma yöntemi, sahte dolar anlama metotları arasında bulunur. Emniyet şeridini kontrol etmek için de banknotu ışığın altına tutman gerekir. Işığa tuttuğunda sadece emniyet şeridi değil, renk değiştiren bandı da kontrol edebilirsin. 10, 20 ve 50 dolarlık banknotların sağ üst köşesinde bir bant bulunur. Bu bantı ışığa tuttuğunda renk değiştirme özelliğine sahip.
Tüm ABD dolarları, UV ışığı emen pamuk – keten esaslı bir kağıda basılır. İçerisinde ise kırmızı ve mavi renginde kılcal lifler bulunur. Ek olarak para serileri emniyet şeridi ve UV ışık altında parlar.
ABD doları, dünyada dolaşımda en çok bulunan döviz türü. Bu para biriminin geçerli olmadığı ülke sayısı yok denecek kadar az olduğu dünya için önemli bir yere sahip. Ülkemizde de dolar birikim aracı olarak kullanıldığı gibi turistik seyahatler için de önem arz eder.
İpucu: Döviz kurlarını ENUYGUN Finans ile hızlı ve kolay bir şekilde karşılaştırabilirsin!