Kredi notu 1 ile 1900 arasında değişir ve 1900’e yaklaştıkça risk seviyen azalır. Bu not, kredi ve kredi kartı borçlarını ödeme alışkanlıkların, borç durumun ve finansal ürünleri kullanma yoğunluğuna göre hesaplanır. Kredi kartı kullanımı, kredi notunu etkileyen önemli faktörler arasında bulunur. Bu yazıda kredi kartı limitin, borcun ve ödeme alışkanlıklarının kredi notuna nasıl etki ettiğini bulabilirsin.
Mevcut hesaplar ve borç durumu kredi notu hesaplamasının %32'lik kısmını oluşturur. Bu noktada, iyi ya da kötü şekilde kapanan krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak bir hesaplama yapılır. Kredi kartının limitin dolum oranı arttıkça kredi notu olumsuz etkilenir. Bu durumda, kredi kartı limitin yüksek ve borcun düşükse borç-limit oranı düşük kalır ve bu durum kredi notunu olumlu etkiler. Ancak, borç-limit oranı yükselirse kredi notun olumsuz etkilenebilir.
Asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunun son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken en az tutarı ifade eder. BDDK'nın 10970 sayılı kararına göre, kredi kartı limiti 50.000 TL altında olanlar için asgari ödeme oranı dönem borcunun %20'si, kredi kartı limiti 50.000 TL ve üzerinde olanlar için %40 olarak yer alır. Asgari ödeme tutarının ödenmesi halinde kalan borç tutarına faiz uygulanır ve bu durum borç durumunun artmasına neden olur. Kredi kartı borcunu, asgari ödeme tutarı yerine dönem borcunun tamamını ödemek kredi notuna olumlu yansır. Bu sayede, ödemelerini zamanında ve eksiksiz yaparak bankalar gözünde güvenilir bir profil oluşturabilirsin. Ancak, asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinden sonra ödenmesi kredi notuna olumsuz yansıyabilir.
Kredili ürün ödeme alışkanlıkları, kredi notu hesaplamasının %45'ini oluşturur. Kredili ürünlerin son ödeme tarihini kaçırmadan zamanında yapılması kredi notunu olumlu etkiler. Ancak, ödemelerin son ödeme tarihinden sonra yapılması ise kredi notunu olumsuz etkileyen unsurlar arasında bulunur. Kredi kartı asgari ödeme tutarının ödenmemesi borca gecikme faizi uygulanmasına neden olur ve borcun giderek artmasına yol açar. Aynı zamanda, 3 ay boyunca kredi kartı borcunun ödenmemesi, kredi kartı sahibi hakkında yasal takip sürecinin başlamasına neden olur ve kredi notu da olumsuz etkilenir.
Kredi kartı limitinin artırılması, kartın limit kullanım oranını düşürerek, borç miktarını daha düşük bir oranda tutulmasını sağlayabilir. Bu da limit ile borç arasındaki ilişkiyi daha düşük seviyede tutarak kredi notuna olumlu yansıyabilir. Öte yandan limitin yükselmesiyle birlikte harcamalarını kontrolsüz şekilde artırırsan ve borçlarını ödemezsen olumsuz etkiler yaşayabilirsin.
İpucu: Kredi notunun kredi limitleri üzerindeki etkisi için "Kredi notu, kredi limitlerini nasıl etkiler?" başlıklı yazımıza göz at.
Birden fazla kredi kartı kullanımında kartların limitlerinin doğru bir şekilde ayarlanması yani yukarı bahsettiğimiz üzere borç-limit oranı düşükse kredi notu olumlu etkilenir. Böylece, bankalar senin farklı kredi kaynaklarını yönetebilme becerini görür. Ancak, birden fazla kartı yönetmen zor olabilir. Kart takibini aksatırsan ve ödemeleri geciktirirsen kredi notun olumsuz etkilenir.
Tek bir kart kullanarak tüm harcamalarını yapman, kart işlemlerini kolay takip etmene yardımcı olur. Böylece borç ödeme tarihlerini düzenli olarak takip edebilir ve gecikmelerin önüne geçebilirsin. Bu sayede, borçlarını düzenli ödediğin için kredi notun olumlu etkilenebilir. Ancak, tek kredi kartı kullanıyorsan, borç-limit oranının yükselmesi halinde kredi notun olumsuz etkilenebilir.
Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.