Kredi kartları, dünya genelinde kullanılan ödeme araçları arasında bulunur. Kredi kartı borçları, hesap kesimi tarihi sonrasında kullanıcılar tarafından ödenmesi gerekir. Bu noktada, borçların kontrol altına alınması ve finansal sistemin dengeye oturtulması için kredi kartı harcamaları ve ödemeleri ile ilgili düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler içerisinde; kredi kartı taksit sayıları, asgari ödeme tutarı ve talep edilecek ücretler olmak üzere çeşitli ayrıntılar yer alır. Bu yazıda, kredi kartı düzenlemeleri ile ilgili detayları bulabilirsin.
Günlük ödemelerden nakit avansa kadar pek çok fırsat sunan kredi kartları ile nakit para taşımadan ödeme işlemleri pratik bir şekilde gerçekleştirilir. Kredi kartı kartı borçları nedeniyle finansal sistemin aksamaması ve bankaların belirli bir istikrarda devam edebilmesi için düzenlemeler gerçekleştirilir. Bu kartların çıkarılması ve kullanımı ile ilgili 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu bulunur ve kanun içerisinde limitler, hesap özeti ve faiz hesaplaması olmak üzere ayrıntılar yer alır. Bu noktada Türkiye'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından da kredi kartı düzenlemeleri gerçekleştirilir.
Kredi kartları ile ödeme aşamasında taksit imkanı bulunur. Ancak BDDK’ın yayımladığı
“Kredi Kartı Taksit Sınırları ve Yasakları” düzenlemesinde taksit yapılmamasına ilişkin bazı alanlar bulunur. İşte taksit imkanı bulunmayan harcama alanları;
İpucu: Kredi kartı taksit sınırları ile ilgili detayları merak ediyorsan "Kredi kartı taksit sayısı sınırları nedir?" başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Kredi kartı düzenlemelerinin yürürlüğe girmesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun aldığı kararlara bağlı olarak gerçekleşir. Bu kararlar, iki farklı yöntemle hayata geçirilir.
İlk olarak, kurumun belirlediği değişiklikler, Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra uygulanmaya başlar. Diğer bir yöntem ise, Resmi Gazete üzerinden duyurulmadan yürürlüğe giren ve genele şamil kararlar olarak adlandırılan yönetmeliklerin olması gerekir.Dolayısıyla, kredi kartı düzenlemelerindeki değişikliklerin yürürlüğe giriş zamanı, ilgili kuruluşlara bildirildikten ve kurumun internet sitesinde yayımlandıktan sonra gerçekleşir.
Kredi kartı ödeme işlemlerinde asgari ödeme tutarı bulunur. Her ay gelen dönem borcunun belirli bir kısmı asgari ödeme tutarı olarak belirlenir. Asgari ödeme tutarının belirlenmesi için bir oran yer alır. BDDK'nın 9 Haziran 2022 tarihinde yayımladığı basın açıklamasında; limiti 25.000 TL'nin altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarı dönem borcunun %20'si, limiti 25.000 TL'nin üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarı %40 olarak yer alır.
Örneğin; bir kredi kartının limitinin 20.000 TL olması ve dönem borcunun 20.000 TL gelmesi halinde kartın limitinin 25.000 TL’nin altında olduğu için asgari ödeme tutarı dönem borcunun %20’si olur ve bu tutar 4.000 TL olur.
İpucu: Kredi kartının limitlerinin belirleme yöntemlerini merak ediyorsan "Bankalar kredi kartı limitlerini neye göre belirler?" başlıklı yazımıza göz atabilirsin.