Konut, ihtiyaç ve taşıt olmak üzere pek çok alanda kredi türü bulunur. Kullanıcılar, kredi başvurusu yaptıkları zaman bankalardan dosya masrafı talebi gelebilir. Masrafların geri alınabileceği yapılan düzenlemeler ile mümkün hale geldi. Bu noktada kanunlar tarafından belirlenmiş belirli bir süre dilimi ve ayrıntılar bulunur. Kredi masrafı geri alma hakkında tüm merak edilenleri yazımızda keşfedebilirsin.
Kredi dosya masrafı nedir?
Kredi başvurusu sırasında bankalar, tüketicilerden kredi dosya masrafı talebinde bulunabilir. Bu masraf, kredi başvurusuyla ilgili işlemlerin gerçekleştirilmesi ve belgelerin incelenmesi gibi süreçlerin masraflarını karşılamak amacıyla bankalar tarafından tahsil edilir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanunun 4.maddesinde sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yaptığı masraflar için tüketiciden ek bir bedel talep edemeyeceği belirtilir.
İpucu: Banka kredileri hesaplaması için Enuygun Finans ile ödeme planını kolayca gözden geçirebilirsin. Banka kredileri hesaplaması için gerekli bilgileri doldurarak, ödeme planlarını ve faiz oranlarını inceleyebilirsin.
Kredi dosya masrafı alma başvurusu nasıl yapılır?
Kredi dosya masrafının geri alınması için Tüketici Hakem Heyeti üzerinden başvuru yapılması gerekir. Başvurular, şahsen ya da avukat aracılığı ile elden veya e-Devlet Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi sayfası üzerinden online olarak gerçekleştirilebilir.
Tüketici hakem heyetlerinin görev alanı için tutarlar ilgili bir limit bulunur. 2024 yılında 104.000 TL altındaki uyuşmazlıklar için İlçe veya İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılması zorunluluğu bulunur. 104.000 TL üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru gerçekleştirilemez.
Tüketici hakem heyeti ne kadar sürede karar verir?
Tüketici hakem heyetlerine gerçekleştirilen başvurular, e-Devlet TÜBİS üzerinden takip edilebilir. Yapılan başvuruları, tüketici hakem heyetinde en geç 6 ay içerisinde karar bağlanır. Ancak başvurunun durumuna göre karar süresi en fazla 3 ay daha uzatılabilir.
Kredi dosya masrafı iadesi için gerekli belgeler neler?
Kredi dosya masrafı iadesi talebinde bulunmak için gereken belgeler, başvuru yapılacak bankanın isteklerine göre farklılık göstermekle birlikte genellikle şu belgeler talep edilir:
Başvuru dilekçesi: İade talebinde bulunmak için bir dilekçe hazırlaman gerekiyor. Dilekçede, adın, soyadın, T.C. kimlik numarası ve iade talep sebepleri yer almalı.
Kredi başvuru formu: Banka tarafından imzalanan kredi başvuru formu, kredi dosyasının en önemli belgelerinden biri ve dosya masrafı iadesi için gerekli olan belgeler arasında yer alıyor.
Kredi sözleşmesi: Kredi başvurusu sırasında imzalanan sözleşmenin bir kopyası, dosya masrafı iadesi için gerekli olan belgeler arasında yer almalı.
Ödeme belgeleri: Kredi dosya masrafının ödenmesine ilişkin olarak düzenlenmiş olan ödeme belgeleri (örneğin dekont, makbuz vb.), başvurunun olumlu sonuçlanması için gerekli olan belgeler arasında.
Banka hesap bilgileri: Dosya masrafı iadesinin yapılacağı hesap bilgileri, başvuru sırasında bankaya sunulmalı.
Kimlik belgesi: Başvuru sahibinin kimliğini doğrulamak için, kimlik belgesi (örneğin nüfus cüzdanı, sürücü belgesi vb.) başvuru sırasında sunulmalı.
Kredi dosya masrafı kaç yıl geriye dönük alınabilir?
Kredi dosya masrafları geriye dönük de alınabilir. Kanun ile geriye dönük alınacak borçlar için bir süre bulunur. 6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu 146.maddesinde her alacağın on yıllık bir zaman aşımına tabi olduğu yer alır.
*Bu içerik bir yatırım tavsiyesi değildir, sadece bilgi amacı taşır.