İpotekli kredi nedir ve kimler kullanabilir?

İpotekli kredi nedir ve kimler kullanabilir?

ezgisuogenler
İpotekli kredi nedir ve kimler kullanabilir?

İpotek, “borcun ödeneceğine ilişkin borçlunun alacaklıya bir taşınmazı güvence olarak göstermesi” anlamına gelir. Buradan hareketle ipotekli kredi nedir baktığımızda, sahip olduğunuz bir gayrimenkulü ya da taşınır varlığı güvence olarak gösterip büyük nakit ihtiyaçlarınızı karşılamanız demektir. 

Bazı şartlarda bankaların kredi kullandırma koşullarına uymayan tüketiciler vardır. Bu gibi durumlarda kredi çekmek isteyen müşteriler, kendi taşınmazlarını veya taşınır mallarını güvence göstererek (ipotek ettirerek) bankaların kredi imkânlarından yararlanabilir. Bu açıdan ipotek kredisi nedir sorusunun daha net bir yanıtı; ev, araba, arsa gibi varlıkların güvence gösterilmesi ile kredi çekilmesidir. İçeriğimizin devamında ipotekli kredi nasıl çekilir gibi konu hakkındaki tüm merak edilenleri bir araya getirdik.

İçindekiler

İpotekli kredi nasıl alınır?

madeni paralarla cevrili ev minyatüründen çıkan bitkiler

İpotekli kredi nasıl alınır bakıldığında bunun için ilgili bankanın şubesine gidip başvuruda bulunmanız gerekir. Bankalar genellikle bu başvurular için banka müşterilerinin şubeye gelmesini isterler. (Bununla beraber e-posta, internet şubesi gibi kanallar üzerinden başvuru yapabileceğiniz bankalar da vardır.) Başvuru aşamasında ise bankanın ilgili koşullarını karşılamanız ve istenen belgeleri sunmanız beklenir. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler bankadan ipotekli bir şekilde kredi çekebilir. İpotek karşılığı kredi çekebilmek için gerekli koşullar ve belgeleri aşağıdaki maddelerde sizler için sıraladık!

İpotekli kredi alma şartları nelerdir?

ipotekli kredi ev görseli

Kendi arsamı, arabamı ya da kendi evimi ipotek edip kredi almak istiyorum diyenlerin aşağıdaki şartları karşılaması beklenir:

  • Kredi kullanacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin kredi notu ve çalışma geçmişi yeterli olmalıdır.
  • Kişinin belgelenebilen bir geliri olmalıdır.
  • Kredi taksitinin, hane halkı aylık ortalama gelirinin %50'sini geçmemesi gerekir.
  • Teminat olarak konut/iş yeri/taşıt ipoteğinin alınabilir olması gerekir.
  • İhtiyaç halinde farklı koşulların da aranabileceğini unutmayın.

Kredi almadan önce farklı bankaların koşullarını karşılaştırarak doğru seçimi yapmak son derece önemli bir adımdır. Siz de banka koşullarını kıyaslayarak en avantajlı seçeneği bulabilirsiniz.

İpotekli kredi için gerekli belgeler nelerdir?

kredi ceken kisilerin masada evrak teslimi

Arabayı, arsayı ya da evi ipotek edip kredi çekmek için başvuru esnasında genellikle bankaların istediği belgeler ise şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportun aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi veya borçlu adına kayıtlı en son tarihli telefon, elektrik, gaz, su vb. faturalardan birinin fotokopisi
  • Gelir durumunu gösterir belge (Ücretlilerde maaş bordrosu, serbest meslek sahiplerinde vergi levhası, şirket ortaklarında vergi levhası veya Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan kuruluş ilanı fotokopisi, gayrimenkul geliri beyan edenlerde tapu aslı ve fotokopisi, emeklilerde hesap cüzdanı)
  • İpotek gösterilecek taşınmanızın tapusu
  • Gayrimenkulün ekspertiz raporu
  • Gerekli görülmesi hâlinde istenebilecek diğer belgeler

Taşıt, arsa, ev ipotekli kredi çekmek için genelde istenen belgeler bunlardır. Bununla beraber istenecek belgelerin bankalara göre değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.

İpotekli ihtiyaç kredisini kimler alabilir?

laptopta kredi basvurusunda bulunan kadın evraklarına bakıyor

Taşıt, arsa ya da evin üstüne kredi çekmek, bankaların koşullarını sağlamak ve istenen belgeleri sunabilmek ile mümkündür. Bu açıdan yukarıdaki koşul ve belgeler başlıklarındaki gereksinimleri yerine getirebilenlerin ipotek ile kredi çekebilmesi mümkündür. Buna göre örneğin, kredi taksiti hane halkı aylık ortalama gelirinin %50’sini aşıyorsa ipotekli kredi çekebilmek olası değildir.

Türkiye'deki birçok banka, şubeye gitmeden kolay kredi imkanı sunar. Dijital kanallar veya bankaların çağrı merkezleri aracılığıyla hızlıca kredi almak mümkündür. Kolay kredi veren bankalar, gelirlerine uygun kredi başvurusunda bulunan kişilere yıllık gelirleriyle belirlenen toplam kredi limitleri dahilinde uygun şartlarda kredi imkanı sunarlar. Siz de konuyla ilgili derlediğimiz içeriğimize göz atabilir, hızlıca ihtiyacınıza en uygun krediyi bulabilirsiniz.

Evi ipotek edip ne kadar kredi çekebilirim?

masada duran ev minyatürünün yanında imzalanan evraklar ve teslim edilen anahtar görseli

Genel olarak ipotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra alacağını ipotekle teminat altına alan bankalar, bir riske karşı kendilerini korumak için gayrimenkulü teminat olarak kabul etmeden önce ekspertiz raporu talep ederler. Buna göre konutun piyasa değeri ve satış kabiliyetini tespit eden bankalar, ne kadar ipotekli kredi vereceğini de belirler. Dolayısıyla ipotek gösterilecek evin satış değeri, ne kadar kredi çıkacağını da etkileyecektir.

İpotekli kredinin avantajları nelerdir?

laptopta ipotekli kredi avantajlarını analiz eden kişi

Peki aracı, arsayı ya da evi ipotek gösterip kredi çekmek ne gibi avantajlar sunar? Onları da aşağıdaki listeden takip edebilirsiniz:

  • Taşıt, arsa, ev ipotekli ihtiyaç kredisi ürünün en sık vurgulanan avantajı yüksek tutarlı kredi sunmasıdır.
  • Bu açıdan ipotekli krediler, ihtiyaç kredilerinden miktar bakımından önemli oranda ayrışır.
  • Bankaların farklı ödeme planları ve faiz oranlarından yararlanmak mümkündür.
  • Bankaların diğer kredi kullandırma gereksinimlerini karşılamayan kişiler ipotek yöntemi ile kredi çekebilir.
  • Farklı bankaların faiz oranları ve ödeme planlarını inceleme şansı vardır.

İpotekli kredinin dezavantajları nelerdir?

hesap makinesinde hesaplama yapan kadın ve masada duran evraklar

Taşıt, arsa ya da evi ipotek etmek çeşitli risk ve dezavantajları da içinde barındırabilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Yaygın bilgilere göre en önemli dezavantajlarından biri ek masraflardır. İpotekli kredi, banka borcu, ekspertiz, dosya masrafı gibi farklı maliyetler doğurabilir.
  • İpotekli evi satmak için satıcı ile alıcının anlaşması, daha sonra ipoteğin bulunduğu banka ile iletişime geçilmesi gerekir. Yani evin üzerindeki mevcut borç, alıcıya geçecektir. Bu nedenle ipotekli evlerin satışlarında tapu devri sorunları yaşanabilir.
  • İpoteğin kaldırılmadığı durumlarda kredi sağlayıcısı bankanın eve el koyma hakkı vardır.

İpotek sorgulaması nasıl yapılır?

laptopta arastırma yapan kadın ve kumbara görseli

İpotek sorgulaması yapmak oldukça basittir. İlk yöntemde e-Devlet’teki Tapu Bilgileri Sorgulama sayfasına giderek işlem yapabilirsiniz. Gayrimenkul sahibi bu sayfadan giriş yaparak tapu bilgilerini öğrenebilir ve ipotek olup olmadığını sorgulayabilir. Bunun yanı sıra gayrimenkulün bulunduğu sınırlar içerisindeki belediyeye ya da ilgili tapu müdürlüklerine giderek de ipotek sorgulaması yaptırabilirsiniz. Tapu üzerindeki borç ve ipotek bilgisini üçüncü şahısların öğrenmesi mümkün değildir. Bu nedenle bir gayrimenkul satın alacak kişi evin ipotek durumunu öğrenemez ancak ilgili eve dair “borcu yoktur” ifadesinin yer aldığı belgeleri talep edebilir.

Ev ipoteği ile kredi nasıl çekilir?

elinde ev minyatürü ve anahtarı olan adam gorseli

Ev ipotekli kredi nasıl çekilir bakıldığında önce bankaların yukarıda saydığımız koşullarını ve istediği belgeleri karşılamanız gerekir. Bunun dışında bir evi ipotek göstererek kredi çekmek için ipotek gösterilecek taşınmanızın tapusu olmazsa olmazdır. Bu şekilde başvurarak bankaya evi ipotek edip kredi çekmek mümkündür.

Taşıt ipoteği ile kredi nasıl çekilir?

araba ipoteği ile kredi alan el sıkışan kişiler

Sahip olduğunuz taşıtı teminat göstererek de ipotekli krediye başvurabilirsiniz. Arabayı ipotek gösterip kredi çekmek için tıpkı konut ipoteğinde olduğu gibi taşıt ipotekli kredilerde de aracın değeri tespit edilir. Aracın değeriyle doğru orantılı olarak bankalar size çekebileceğiniz maksimum kredi miktarını ve vadesini belirtecektir. Bunun dışında diğer işlemler de yine yukarıda koşullar ve istenen belgeler başlıklarında olduğu gibidir. Ev ipotekli krediden tek farkı taşıt ipoteği ile kredi çekmek için otomobilin ruhsat fotokopisi gereklidir.

Hangi durumlarda ipotekli kredi kullanılmalıdır?

madeni paraları üst üste dizen adam görseli

Araç, arsa ya da evi teminat gösterip kredi çekmek farklı durumlarda öne çıkar. Genelde yüksek tutarlı kredilere ihtiyaç duyulduğunda veya diğer ihtiyaç kredisi kullanım koşulları sağlanamadığında tüketiciler ipotekli krediyi tercih ederler. Bu noktada başvuru yapacak kişilerin ipotekli krediler ile ilgili avantaj – dezavantaj değerlendirmesi şeffaf bir şekilde yapması da önemlidir.

İpotek üzerine kredi veren bankalar nelerdir?

bankada görevliyle el sıkışan adam görseli

İpotek karşılığı kredi veren bankalar çeşitlilik gösterir. Bu bankalardan bazıları VakıfBank, Ziraat Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Halkbank, DenizBank, ING Türkiye, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti BBVA, Odeabank’tır. Bunun yanı sıra araç ruhsatı ya da tapu üstüne kredi çekme gibi işlemlerde her bankanın koşulları ve istediği belgeler farklılık gösterebilir.

Not: Sayfadaki içerik genel bilgilendirme amaçlıdır. Yatırım tavsiyesi değildir.

Kredi Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Ezgisu Ögenler
Ezgisu Ögenler
49 Yazı Sayısı
Kariyeri boyunca sektörün önde gelen firmalarında içerik editörlüğü yapan yazar ENUYGUN Finans'ta kredi, mevduat ve sigorta odaklı içeriklerin hazırlanması ve kullanıcılarla buluşturulmasında önemli bir rol oynadı.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166702
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99115213
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985603
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972091
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.