Kurumlar vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olmak üzere çeşitli vergi türleri bulunur. Gelir vergisi ise vergi türlerinden biri olarak yer alır. Gelir sahiplerinin kazançları doğrultusunda devlete ödemeleri gereken vergi miktarı, gelir vergisi olarak adlandırılır. Bu vergi türünde vergi oranları değişir ve bu gelir dilimleri her yıl güncellenir. Bu yazımızda 2025 gelir vergisi dilimleri, hesaplaması ve beyannamesi olmak üzere merak edilenleri bulabilirsin.
Gelir vergisi, bireylerin ve kurumların elde ettikleri gelirler üzerinden devlete ödedikleri bir vergi türü. Gelir vergisi temel olarak, gerçek kişilerin veya kurumların belirli bir dönemde elde ettikleri gelirin safi tutarı üzerinden hesaplanır. Gelir, bir gerçek kişinin belirli bir takvim yılı içinde kazanç ve iratlarından elde ettiği toplam miktarı kapsar.
Gelir vergisi, bu gelirin vergilendirilmesi için uygulanan bir sistem ve genellikle artan oranlı bir vergi tarifesi içerir. Bu sistem, kişinin özel durumunu dikkate alarak adil bir vergilendirme sağlamayı amaçlar. Gelir vergisi, gelirin ne şekilde elde edildiğine bağlı olarak farklı vergi dilimlerine tabii olabilir. Bu nedenle, vergi mükelleflerinin gelir kaynakları ve miktarlarına göre vergilendirilmesini sağlamak adına dikkatlice tasarlanmış bir vergi sistemi özelliğine sahip.
Vergi dilimlerinin oranları her yıl değişim gösterir. 2025 yılı gelir vergisi oranı %15, %20, %27, %35 ve %40 şeklinde yer alır. Kazançlar doğrultusunda 2025 vergi tarifesini aşağıdaki tabloda görebilirsin:
Gelir Dilimi | Vergi Oranı |
158.000 TL'ye kadar | %15 |
330.000 TL'nin 158.000 TL'si için 23.700 TL, üstündeki tutarlar için | %20 |
800.000 TL'nin 330.000 TL'si için 58.100 TL (ücret gelirlerinde 1.200.000 TL'nin 330.000 TL'si için 58.100 TL), üstündeki tutarlar için | %27 |
4.300.000 TL'nin 800.000 TL'si için 185.000 TL (ücret gelirlerinde 4.300.000 TL'nin 1.200.000 TL'si için 293.000 TL), üstündeki tutarlar için | %35 |
4.300.000 TL'den fazlasının 4.300.000 TL'si için 1.410.000 TL (ücret gelirlerinde 4.300.000 TL'den fazlasının 4.300.000 TL'si için 1.378.000 TL), üstündeki tutarlar için | %40 |
Gelir vergisine tabi olan çeşitli kazanç türleri ve iratlar vardır. Bu doğrultuda gelire giren kazanç ve iratlar aşağıda yer alır:
Gelir vergisi beyannamesi, Türkiye'de vergi mükelleflerinin yıllık gelirlerini bildirerek ilgili vergileri ödedikleri resmi bir bildiri. Gelir Vergisi Kanunu'na göre her yıl belirli bir dönem için hazırlanır ve mükelleflerin gelirlerini, indirimleri, istisnaları, giderleri ve diğer ilgili bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde beyan etmelerini sağlar.
Mükelleflerin doğru ve zamanında beyanname sunmaları, vergi uyumunu sağlamak ve vergi idaresinin gelir tahsilatını düzenli bir şekilde yapabilmesi açısından son derece önemli.
Gelir vergisi Türkiye'de çalışanlar, serbest meslek sahipleri, emekliler, işletme sahipleri, gayrimenkul sahipleri ve diğer gelir elde eden bireyler için zorunlu bir bildiri. Beyanname, mükellefin elde ettiği gelir türüne, miktarına ve diğer durumlarına bağlı olarak içeriği değişebilir. Mükellefler, beyanname üzerinden detaylı bir şekilde gelir ve giderlerini raporlama fırsatı bulurken, bu belge aynı zamanda gelir vergisi hesaplamaları ve diğer vergisel işlemler için temel teşkil eder.
Beyanname sunmanın doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması, mükelleflerin vergi yasalarına uygunluğunu sağlaması ve vergi sorumluluklarını yerine getirmesi açısından büyük önem taşır. Gelir vergisi beyannamesi, vergi mükelleflerine gelir ve giderlerini detaylı bir şekilde raporlama imkanı tanırken, aynı zamanda vergi yükümlülüklerini doğru bir şekilde yerine getirmelerine olanak sağlar.
Beyannamenin düzenlenmesi, vergi tarhının gerçekleşmesini ve mükellefin gelirine göre ödemesi gereken miktarın belirlenmesini sağlar. beyannamenin düzenli olarak sunulması, muhasebeci veya mali müşavir ile işbirliği yaparak şirket beyanlarının düzenli bir şekilde yapılmasını sağlar.
Gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), 193 Sayılı GVK’da belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi durumunda elde edilen kira gelirleridir. Belli koşullar altında ise gelir vergisine tabi olur. Kira kazancı ile ilgili gelir vergisini iki yöntemle hesaplanabilir.
Yöntem | Açıklama |
Götürü Gider Yöntemi | Belge aranmaksızın kira gelirlerinden istisna tutarı düşer ve kalan tutarın %15’i götürü gider olarak hasılattan indirilir. |
Gerçek Gider Yöntemi | Kira gelirinden Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen giderler indirilir. Bu giderlerin istisna olan tutara denk gelen kısmı indirilmez. İndirime konu olan giderlerin belgelendirilmesi zorunludur ve bu belgeler 5 yıl boyunca saklanmalıdır. |
Gelir vergisi indirimi ile ilgili resmi bilgiler T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından aktarılır. Buna göre engelliliğe bağlı gelir vergisi indiriminden; engelli hizmet erbabı ile bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan hizmet erbabı ve engelli serbest meslek erbabı ile bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı; engelliliğe bağlı gelir vergisi indiriminden yararlanabilir.
Kamuda ya da özel sektörde çalışan engellilerin gelir vergisi indiriminden faydalanması için şu adımları takip etmesi gerekir:
Gelir Vergisi Kanunu’na (GVK) göre çeşitli hallerde gelir vergisinden muafiyet ve istisnalar söz konusu. Bu minvalde, ticaret ve sanat erbabından çeşitli hallerde çalışanlar gelir vergisinden muaf tutulur. Buna göre;
GVK’nin ikinci bölümündeki Esnaf Muaflığı başlığı altında tüm diğer ayrıntıları da görmek mümkün olabilir. Bununla beraber kanunun yürürlükte olmayan hükümlerini de güncel olarak takip edilmesi gerekir.
7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 14.10.2021 tarihinde kabul edilmiş ve 26.10.2021 tarihli Resmî Gazete’de yer alır. Bu kanuna eklenen ilgili maddelere göre gerçek kişilerin dijital ortamda elde ettiği kazançlara istisna geldi ve nihai vergi olarak yalnızca stopaj vergisi uygulanır. Kazanç istisnası olarak eklenen bu düzenleme ile böylesi faaliyetler vergi dışı bırakılır. Ancak nihai vergileme olarak %15 stopaj vergisi öngörüldüğünden gündelik dilde “YouTuber Vergisi” olarak adlandırılır.
Gelir vergisi ödemeleri için birçok yöntem bulunur. Mükellefler, ödeme süreçlerini kendi ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre şekillendirebilirler. İşte gelir vergisi ödemeleri için kullanılabilecek çeşitli yöntemler:
Bu çeşitlilik, mükelleflere ödeme işlemlerini daha esnek ve kişiselleştirilmiş bir şekilde yönetme imkanı sunar. Her bir ödeme yöntemi, mükelleflerin ihtiyaçlarına uygun olarak seçilebilir, bu da ödeme sürecini kolaylaştırır.