FAST nedir, para transfer limiti ne kadar?
FAST nedir, para transfer limiti ne kadar?

Para transferi çeşitli ödeme sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir ve FAST de bu sistemler arasında yer alır. FAST, 7 gün 24 saat boyunca saniyeler içerisinde zaman ve mekan kısıtlamaları olmadan güvenli ve hızlı bir şekilde para transferi yapılmasını sağlar. Bu sistem, pek çok bankanın hizmetinde bulunur ve kullanıcılara kolaylık yaratır. Bu yazımızda FAST'in özellikleri, limitleri, bulunduğu bankalar ve avantajları olmak üzere tüm merak edilenleri keşfedebilirsin.

İçindekiler

FAST nedir?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından geliştirilen FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), bankalar arası anlık para transferi yapılmasını sağlar. FAST ile iş günlerinin beklenmesine gerek kalmadan 7 gün 24 saat bankalar arası para transfer işlemi gerçekleştirilir. FAST ile 7 gün 24 saat işlem yapma imkanı olduğu için hafta sonu ve resmi tatillerde de para transferi yapılabilir.

FAST nasıl yapılır?

FAST, internet bankacılığı ve bankaların mobil uygulamaları üzerinden gerçekleştirilebilir. FAST menüsü seçildikten sonra gönderici-alıcı bilgileri, IBAN, transfer edilecek tutarının doğru ve eksiksiz girilmesi gerekir. Eğer işlem ölçütleri FAST'e uygunsa, bilgiler girildikten ve onay verildikten sonra para transferi saniyeler içerisinde gerçekleşir. Kolay adres tanımlamasının yapılması durumunda IBAN bilgisi kullanılmadan da FAST ile para transferi yapılabilir. Bunun için cep telefonu, e-posta adresi kimlik, pasaport, vergi numarası ve  bilgilerinin girilmesi gerekir. Kolay adres tanımlaması, bankaların mobil uygulamaları ile kısa bir süre içerisinde yapılabilir. FAST için işlem ücreti bulunur ve bu  işlemi ücretleri ise transfer edilecek para tutarına göre farklılık gösterir.

FAST hangi bankalarda var?

Saat fark etmeksizin para transferi yapabilme imkanı sunan FAST sistemine, günümüzde birçok banka dahil oldu. İşte FAST yapılabilecek bankalar;

  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Ziraat Katılım
  • Vakıf Katılım
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi
  • Türkiye İş Bankası
  • Garanti BBVA
  • Türk Ekonomi Bankası
  • ING Bank
  • Türkiye Finans
  • Albaraka Türk
  • Anadolubank
  • Akbank
  • QNB Finansbank
  • Denizbank
  • Kuveyt Türk

İpucu: FAST işlemi için banka müşterisi olmak istiyorsan "Banka Müşterisi Ol" sayfamızı ziyaret edebilirsin!

Telefon ekranında onay işareti

FAST limiti ne kadar?

FAST için belirlenen limitler bulunur ve para transferi bu tutar limite uygun bir şekilde yapılabilir. FAST ile işlem başına 100.000 TL'ye kadar para transferi gerçekleştirilir. FAST-TR karekod kullanılarak yapılacak iş yeri ödemelerinde ise 250.000 TL'ye kadar transfer yapılabilir.

FAST'in avantajları neler?

FAST, 7 gün 24 saat boyunca kullanılabildiği için istenilen zaman para transferi gerçekleştirilebilir ve mesai saatlerininin takip edilmesine gerek kalmaz.

FAST ile para transferi saniyeler içerisinde gerçekleşebildiği için acil ve önemli durumlarda hız ve kolaylık sağlar.

FAST, banka şubelerine ve ATM'lerine gidilmeden online olarak internet bankacılığı ve bankaların mobil uygulamalarından yapılabildiği için zaman ve mekan ayrımını ortadan kaldırır. Böylelikle zaman konusunda fayda yaratır.

EFT ve FAST farkı nedir?

Para transferi FAST ile 7 gün 24 saat, EFT ile ise belirlenen işlem saatleri arasında gerçekleşir ve bu saatler ise genellikle 08.00-17.30 arasında yer alır. Resmi tatiller ve hafta sonları EFT işlemi yapılmadığı için bu işlem, tatilin sonundaki ilk iş günü içerisinde tamamlanır. 

FAST için işlem başına 100.000 TL limit bulunur. Ancak EFT ile para transferlerinde bir üst limit bulunmaz.

EFT; banka şubeleri, ATM'leri, mobil uygulamaları ve  internet bankacılığı üzerinden, FAST ise sadece bankaların mobil uygulamaları ve internet bankacılığı ile yapılabilir.

FAST ile para transfer işlemi saniyeler içerisinde tamamlanır, EFT de ise paranın aktarılması biraz daha uzun sürebilir.

İpucu: EFT ile ilgili detayları "EFT saatleri: Bankalarda EFT saat kaça kadar yapılır?" başlıklı yazımızda okuyabilirsin!

Finans Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
153 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99165891
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99114675
2024 İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
6 Aralık 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985557
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9971968
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.