Dolandırıcılıktan korunma yöntemleri neler?

Dolandırıcılıktan korunma yöntemleri neler?

dogan_koc
Dolandırıcılıktan korunma yöntemleri neler?

Dijitalleşmeyle birlikte dolandırıcılık yöntemleri de internet üzerinden yapılmaya başlandı. Dijital dolandırıcılık, kişisel bilgilerini ve finansal güvenliğini tehdit eden ciddi bir sorun haline geldi. Phishing, kötü amaçlı yazılımlar ve sahte alışveriş siteleri, herkesin hedef alabilir. Bu yazıda, dolandırıcılıktan nasıl korunabileceğin ile ilgili detayları bulabilirsin.

İçindekiler

Phishing (Oltalama) saldırıları ile dolandırıcılık

Phishing, dolandırıcıların herhangi bir kişiye attıkları e-posta ile yaptıkları online bir saldırı. Banka veya bir kurumdan geliyormuş gibi gözüken e-postanın içinde  bulunan linkler ile kişiler sahte sitelere yönlendirilir ve bu sitede bireylerin kredi kartı numarası ya da şifresi gibi kişisel bilgilerini girmesi istenir. Böylelikle bireylerin kart bilgileri ve şifrelerine ulaşılması ile kişilerin hesaplarına ya da kredi kartlarına erişim yapmaya çalışırlar. İşte phishing yönteminden korunma yolları:

  • Bilinmeyen kaynaklardan gelen e-postaları dikkatlice incelemelisin.
  • Bankalar ya da kurumlar, e-posta ile şifre veya kart numarası istemezler. Bu nedenle, bu şekilde bilgilerini isteyen e-postalara cevap vermemelisin.
  • Şüpheli gördüğün e-postalardaki bağlantılara tıklamaman gerekir. 
  • Finansal hesaplar için iki aşamalı doğrulamayı aktif hale getirebilirsin. Böylece şifre ele geçirilse bile hesap koruma altında kalır.
  • Şüpheli görünen e-postalar sonrasında doğrudan kurum ya da banka ile iletişime geçebilirsin.
  • Her hesabın için farklı şifreler belirlemelisin.

Kötü amaçlı yazılımlar ile dolandırıcılık

Kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayar veya mobil cihaza sızarak sağlık bilgilerinden banka bilgilerine kadar erişim sağlayabilir. Dolandırıcılar, bu yazılımlar ile finansal verilerine erişim sağlayarak mali varlıklarını almaya  çalışabilirler. Bu yazılımlar, genellikle sahte uygulamalar, e-posta, veya reklam yazılımı yoluyla yayılır. Bilgisayar ve mobil cihazların performanslarının yavaşlaması, açma ve kapatma sorunları, ziyaret etmediğin sitelere yönlendiren linklerin çıkması ve sorun düzeltmek için gelen uyarıların çıkması kötü yazılımların bulaştığını gösteren etkenler arasında bulunur. İşte kötü yazılımlardan korunma yöntemleri:

  • Akıllı telefonuna veya bilgisayarına güvenilir kaynaklardan yazılım indirmelisin.
  • Antivirüs yazılımlarını güncel tutmalısın.
  • Bilgisayarını ve mobil cihazını düzenli olarak taratmalısın.
  • Güvenlik yazılımlarını güvenilir şirketlerden veya resmi internet sitelerinden satın almamalısın.
  • Ücretsiz hediyeler sunan resmi olmayan sitelere güvenmemelisin.
  • Cihazının ayarlarında bir değişiklik olması, kötü yazılımlara karşı dikkatli olmanın bir ipucu olabilir.
  • Banka hesabı veya kredi kartı şifreleri gibi bilgileri isteyen uygulamalara karşı dikkatli olman gerekir.

Kredi kartı ile vergi ödemesi online yapan kişi

Online alışverişler ile dolandırıcılık

Dolandırıcılar, tanınmış markaların internet sitelerine benzeyen sahte siteler oluşturabilir. Bu sitelerde, kullanıcıların kredi kartı bilgileri ve diğer kişisel verileri toplanabilir. Online sitelerin yanında sosyal medya platformları üzerinden de bireyler dolandırılabilir. Sosyal medya hesaplarına gönderilen aşırı indirimli ürün teklifleri, dolandırıcılık amaçlı olabilir. Ayrıca, kart bilgilerin olmadan havale ya da EFT yoluyla ödeme yapmanı isteyebilirler. Bu durumda, hem ödemeyi yaparak hem de ürünü teslim alamayarak dolandırılabilirsin.

  • Alışveriş yaparken güvenilir ve bilinen internet sitelerini kullanman gerekir.
  • Online hesapların için karmaşık ve benzersiz şifreler oluşturmalısın. Şifre yöneticileri kullanarak şifrelerini güvenli bir şekilde saklayabilirsin.
  • Bilmediğin internet sitelerinden gelen indirim tekliflerini dikkatli incelemelisin. 
  • Alışveriş yaparken güvenilir ödeme yöntemleri tercih edilmeli. 3D Secure ile korunan kredi kartı işlemleri gibi yöntemler daha güvenli olur. 
  • İnternet sitelerinden alışveriş yapmadan önce URL kontrolünü sağlayabilirsin.
  • Alışveriş yaptığın internet sitesinin SSL sertifikasına sahip olduğundan emin olmalısın. Bu sertifikalar, sitenin veri alışverişini şifrelediğini ve güvenilir olduğunu gösterir.

Kamu görevlisi sıfatını kullanarak dolandırıcılık

Kamu görevlileri, toplumda güven duyulan kişiler arasında bulunur. Ancak dolandırıcılar, sahte kimliklerle kamu görevlisi gibi davranarak bireylerden bilgi veya para talep edebilirler. Özellikle telefonla yapılan aramalarda, kendilerini polis, savcı veya hakim olarak tanıtıp, banka hesabının ya da kredi kartının terör örgütü tarafından kullanıldığını iddia edebilirler. Bu durumlarda, kişileri kart şifrelerini tuşlamaya, kart bilgilerini vermeye veya para transferi yapmaya ikna etmeye çalışarak dolandırmaya yönelik girişimlerde bulunurlar. Kamu görevlileri, telefon üzerinden kişisel bilgilerini, banka şifreni ya da kart numaralarını talep etmez. Resmi işlemler daima yazılı belgelerle veya resmi iletişim kanalları üzerinden yapılır. İşte kamu görevlisi sıfatını kullanarak dolandırıcılık yapanlardan korunmanın yolları:

  • Tanımadığın numaralardan gelen aramalara dikkat etmelisin. Resmi bir kurumdan aradıklarına dair iddiaa ettikleri zaman şüpheleniyorsan, arayan kimliğini doğrulamak için kurumla tekrar iletişime geçmelisin.
  • Arayan kişi acil bir durum olduğunu söylüyorsa, acele etme. Hızlı karar vermeden önce detayları sorgulamalısın.
  • Herhangi bir resmi talep veya uyarı ile karşılaştığında, ilgili kurumun resmi internet sitesinden veya telefon numarasından doğrulama yapmalısın.

Kopyalanmış ATM kartları ile dolandırıcılık

Dolandırıcılar, ATM’lere yerleştirdikleri gizli cihazlar ile kart bilgilerini kopyalayabilirler. Ayrıca bazı dolandırıcılar, ATM’nin tuş takımlarına gizlice yerleştirdikleri kameralar ile de kullanıcıların kart şifrelerin kaydederler. Kişinin izni olmadan kopyalanan bu bilgileri kullanarak, dolandırıcılar sahte ATM kartları oluşturabilirler. Bu sahte kartlar, gerçek kart sahiplerinin hesaplarından para çekmek veya harcama yapmak için kullanılır.

  • ATM kullanmadan önce, kart okuyucusunu ve tuş takımını dinkkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Herhangi bir anormallik veya ek cihaz olup olmadığını gözlediysen kartını cihaza eklemeden yetkilileri aramalısın.
  • Kart şifresini girerken, başkalarının görmesini önlemek için ellerinle kapatabilirsin. 
  • Banka hesaplarını düzenli olarak kontrol etmelisin. Şüpheli işlemler tespit edersen, hemen bankanla iletişime geçmelisin.
  • Bankalar şüpheli durumlarda, kullanıcıların güvenliği için güvenlik uyarıları gönderebilir. Bankadan gelen güvenlik uyarılarını dikkate almalı ve eğer herhangi bir dolandırıcılık girişimi hakkında bilgilendirilirsen, gerekli önlemleri almalısın.
  • Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Finans Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
154 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166861
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99115366
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985611
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972100
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.