Dijitalleşmeyle birlikte dolandırıcılık yöntemleri de internet üzerinden yapılmaya başlandı. Dijital dolandırıcılık, kişisel bilgilerini ve finansal güvenliğini tehdit eden ciddi bir sorun haline geldi. Phishing, kötü amaçlı yazılımlar ve sahte alışveriş siteleri, herkesin hedef alabilir. Bu yazıda, dolandırıcılıktan nasıl korunabileceğin ile ilgili detayları bulabilirsin.
Phishing, dolandırıcıların herhangi bir kişiye attıkları e-posta ile yaptıkları online bir saldırı. Banka veya bir kurumdan geliyormuş gibi gözüken e-postanın içinde bulunan linkler ile kişiler sahte sitelere yönlendirilir ve bu sitede bireylerin kredi kartı numarası ya da şifresi gibi kişisel bilgilerini girmesi istenir. Böylelikle bireylerin kart bilgileri ve şifrelerine ulaşılması ile kişilerin hesaplarına ya da kredi kartlarına erişim yapmaya çalışırlar. İşte phishing yönteminden korunma yolları:
Kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayar veya mobil cihaza sızarak sağlık bilgilerinden banka bilgilerine kadar erişim sağlayabilir. Dolandırıcılar, bu yazılımlar ile finansal verilerine erişim sağlayarak mali varlıklarını almaya çalışabilirler. Bu yazılımlar, genellikle sahte uygulamalar, e-posta, veya reklam yazılımı yoluyla yayılır. Bilgisayar ve mobil cihazların performanslarının yavaşlaması, açma ve kapatma sorunları, ziyaret etmediğin sitelere yönlendiren linklerin çıkması ve sorun düzeltmek için gelen uyarıların çıkması kötü yazılımların bulaştığını gösteren etkenler arasında bulunur. İşte kötü yazılımlardan korunma yöntemleri:
Dolandırıcılar, tanınmış markaların internet sitelerine benzeyen sahte siteler oluşturabilir. Bu sitelerde, kullanıcıların kredi kartı bilgileri ve diğer kişisel verileri toplanabilir. Online sitelerin yanında sosyal medya platformları üzerinden de bireyler dolandırılabilir. Sosyal medya hesaplarına gönderilen aşırı indirimli ürün teklifleri, dolandırıcılık amaçlı olabilir. Ayrıca, kart bilgilerin olmadan havale ya da EFT yoluyla ödeme yapmanı isteyebilirler. Bu durumda, hem ödemeyi yaparak hem de ürünü teslim alamayarak dolandırılabilirsin.
Kamu görevlileri, toplumda güven duyulan kişiler arasında bulunur. Ancak dolandırıcılar, sahte kimliklerle kamu görevlisi gibi davranarak bireylerden bilgi veya para talep edebilirler. Özellikle telefonla yapılan aramalarda, kendilerini polis, savcı veya hakim olarak tanıtıp, banka hesabının ya da kredi kartının terör örgütü tarafından kullanıldığını iddia edebilirler. Bu durumlarda, kişileri kart şifrelerini tuşlamaya, kart bilgilerini vermeye veya para transferi yapmaya ikna etmeye çalışarak dolandırmaya yönelik girişimlerde bulunurlar. Kamu görevlileri, telefon üzerinden kişisel bilgilerini, banka şifreni ya da kart numaralarını talep etmez. Resmi işlemler daima yazılı belgelerle veya resmi iletişim kanalları üzerinden yapılır. İşte kamu görevlisi sıfatını kullanarak dolandırıcılık yapanlardan korunmanın yolları:
Dolandırıcılar, ATM’lere yerleştirdikleri gizli cihazlar ile kart bilgilerini kopyalayabilirler. Ayrıca bazı dolandırıcılar, ATM’nin tuş takımlarına gizlice yerleştirdikleri kameralar ile de kullanıcıların kart şifrelerin kaydederler. Kişinin izni olmadan kopyalanan bu bilgileri kullanarak, dolandırıcılar sahte ATM kartları oluşturabilirler. Bu sahte kartlar, gerçek kart sahiplerinin hesaplarından para çekmek veya harcama yapmak için kullanılır.