CVV kodu nedir, nerede yazar?
CVV kodu nedir, nerede yazar?

Dijitalleşme ile fiziksel ortamların dışında internet üzerinden de alışveriş ve ödemeler gerçekleştirilebilir. Kredi kartları ve banka kartları, dijital alışverişlerin sıkça kullanılan ödeme araçları arasında yer alır. Ancak kartların farklı alanlarda kullanılması, güvenlik tedbirlerinin önemini ortaya çıkarır. Bu noktada devreye CVV kodu girer. Her kredi kartı ve banka kartının kendine özel 3 ya da 4 haneli bir CVV kodu bulunur. Bu yazımızda CVV kodunun tanımı, özellikleri ve kartta yer aldığı alan ile ilgili detayları bulabilirsin.

İçindekiler

CVV kodu nedir?

CVV kodu (Card Validation Value), kredi kartları ve banka kartlarında bulunan güvenlik kodu şeklinde adlandırılabilir. İnternet ortamında kredi kartları ve banka kartları ile pek çok işlem yapılması nedeniyle 3 ya da 4 haneli CVV kodu ile güvenlik önlemi alınır. CVV kodu ile kartın gerçek bir banka kartı olup olmadığı anlaşılır. Bu güvenlik kodu, kart sahibinin kartın fiziksel olarak kendisine ait olduğunu ispatlamasına ve dolandırıcılığı engellemeye yardımcı olur. Her kartın CVV kodu, karta özel olarak belirlendiği için kart sahipleri, kartlarını fiziksel olarak koruması ve kart bilgilerini güvenli bir şekilde saklaması gerekir.

Kredi kartında CVV kodu

CVV kodu nerede yazar?

CVV kodu çoğunlukla banka kartları ve kredi kartlarının arka tarafında yer alır. Genellikle kartların arka kısmında yer alan CVV kodu, imza bandının üstünde 3 ya da 4 haneli şekilde bulunur. American Express kartlar da ise CVV kodu, kartın ön yüzeyinde kart numarasının sağında 4 haneli şekilde bulunur.

CVV kodu nasıl kullanılır?

Online alışverişlerde kartın doğrulanması için çoğu zaman kart numarası, kartın son kullanma tarihi ve CVV kodu gibi bilgiler istenir. Bu bilgiler, çoğunlukla kredi kartları ve banka kartların üzerinde yazılı olur. Kartlarının fiziksel olarak yanında olmaması halinde eğer kart bilgilerini biliyorsan online olarak alışverişlerini yapabilirsin. Kredi kartı bilgilerinin çalınma ihtimaline karşı bazı bankalar, CVV kodu girildikten sonra 3D secure ekranına yönlendirebilir ve kart sahibinin cep telefonuna tek kullanımlık SMS kodu gönderilir. Belirli bir zaman aralığında geçerli olan bu şifrenin 3D secure ekranına girilmesi ile ödeme işlemi tamamlanır. 3D secure ekranına girilen şifre kart sahibinin dışında başka kimseye gönderilmediği için bu doğrulama kodları, kartların çalınma ihtimaline karşı bir koruma sağlar.

CVV ve CVC farkı nedir?

CVC kodu (Card Verification Code) da CVV kodu gibi kredi kartları ve banka kartlarında güvenlik önlemleri için kullanılan ve her karta özel olarak oluşturulan bir güvenlik kodu olarak yer alır. CVV ve CVC kodları aynı işlevlere sahipler, ancak şirketler, güvenlik için oluşturulan bu kodları farklı şekilde isimlendirmesi nedeniyle kodların adlarında farklılık görülür. İşte şirketlere göre kodların isimleri:

CVV-CVV2: VISA kartlarda bulunan güvenlik kodu

CVC: MasterCard kartlarda yer alan güvenlik kodu

CID: American Express kartların güvenlik kodları

İpucu: Kredi kartı ile altın almanın detayları için "Kredi kartı ile altın alınır mı, komisyon var mı?" başlıklı yazımıza göz atabilirsin!

Kredi Kartı Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
154 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166861
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99115363
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985611
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972100
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.