Birikim, yalnızca gelir elde etmekle ilgili değil, kazancını nasıl yönettiğin, harcamalarını nasıl kontrol ettiğin ve birikim yapmayı nasıl alışkanlık haline getirdiğinle doğrudan ilişkili. Bundan dolayı, doğru bir şekilde birikim yapmak için harcamalarını etkin bir şekilde kontrol altına alınması gerekir. Bu yazıda, harcamaları bilinçli şekilde kontrol etmenin yolları ve birikim hedefleri koyma ile ilgili detayları bulabilirsin.
Harcamalarını kontrol altına almak için ilk adım, harcama tutarlarının görülmesi ile başlar. Gelir ve giderler belirlendikten sonra bir bütçe planı oluşturulur. Böylece hangi alanlarda tasarruf yapabileceğini kolayca fark edebilirsin. Aynı zamanda, bütçe takibi dijital bütçe uygulamaları ile gerçekleştirilebilir. Bu araçlar, harcama alışkanlıklarını analiz etmene ve gereksiz giderlerini tespit etmene yardımcı olabilir.
Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü Elizabeth Warren'ın 50/30/20 kuralı, bütçeyi üç kategoriye ayırır. Bu kurala göre, gelirin %50'si ihtiyaçlara, %30'u tasarruflara ve %20'si ise isteklere ayrılır.
Örnek:
Aylık net gelir 50.000 TL ise, bu kurala göre:
İhtiyaçlar: 25.000 TL (Kira, faturalar vb.)
Tasarruf: 15.000 TL (Birikim, yatırım)
İstekler: 10.000 TL (Alışveriş,eğlence vb.)
Gereksiz harcamalardan kaçınmak, birikim yapmak için önem arz eder. Bu noktada, ihtiyaç ve isteklerin ayırt edilmesi gerekir. İhtiyaçların önceliklendirilmesi ve gereksiz olan ürün alımlarından kaçınılması ile bu adım gerçekleştirilebilir. Örneğin, birçok dijital hizmet ve abonelik, uzun süre kullanılmadığı halde otomatik olarak yenilenibilir. Bu tür gereksiz aboneliklerden kaçınmak, bir tasarruf sağlar. Plansız alışveriş yapmak, gereksiz harcamalara yol açabilir. Bundan dolayı, alışveriş listesi oluşturun ve bu listeyi takip edin.
Gelir ve gider dengesini inceledikten sonra birikim için kalan miktara göre hedefler belirlenebilir. Hedefler, motive eder ve tasarruf alışkanlıklarını geliştirir. Tatil ve kredi borçlarını kapatma kısa süreli hedefler kısmında yer alırken, ev almak ya da emeklilik için birikim yapmak gibi uzun vadeli hedefler, daha büyük ve sürdürülebilir birikim stratejileri geliştirmeni sağlar.
Yüksek faizli borçlar, birikim yapmayı zorlaştırabilir. Faiz oranları, kredi toplam maliyetlerinin belirlenmesinde etkili olur. Bundan dolayı, kredi başvurusu yapmadan önce bankaların faiz oranlarını incelenmeli. Karşılaştırma platformları üzerinden bankaların faiz oranlarını ve vade sayılarını tek bir sayfa üzerinden karşılaştırabilirsin. Borçları hızlı bir şekilde ödemek ve borçlanmaktan kaçınmak, birikim yapmana olanak sağlar.
Birikim yapmak zaman alabilir ve sabır gerektirir. Bütçe planı yapıldıktan sonra uyum sağlanması ve düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Yukarıda aktardığımız alışkanlıkları hayatına entegre etmen, geleceğin için sağlam bir finansal temelin oluşmasını sağlar. Zamanla biriken tasarruflarını, sana daha fazla güvence sağlayacak ve gelecekteki olası zorluklara karşı seni hazırlıklı hale getirecek.
Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.