Birikim, finansal belirsizlikler karşısında güvenli bir sığınak olmanın yanı sıra, yaşamın içinde yer alan fırsatları değerlendirme imkanı sunar. Böylece, hem mali durum güvence altına alınabilir hem de hedeflere ulaşılabilir. Küçük adımlarla başlayarak ve net hedefler belirleyerek birikim planı oluşturulabilir. Bu yazıda, birikimin önemi ve birikim yapmaya nasıl başlanacağı ile ilgili detayları bulabilirsin.
Birikim yapmanın önemi nedir?
Birikim yapmak, bireylerin gelecekteki uzun vadeli hedeflerine ulaşmasında en önemli etkenleri arasında bulunur. Eğitim masrafları, seyahat harcamaları, araba ya da ev almak için birikim yapmak istenir. Aynı zamanda, emeklilik döneminde de çalışan dönemdeki gibi yaşam standartlarını devam ettirmek isteyenler için birikiminin önemi bulunur. Diğer taraftan, birikimler ile yapılan yatırımlar, ileriki dönemler için gelir elde etme fırsatı sunar. Örneğin, satın alınan bir gayrimenkul kiralanarak düzenli gelir elde edilebilir.
Uzun vadeli hedefler ve iyi bir gelecek dışında acil durumlar ve beklenmedik masraflar için de birikim yapılmak istenir. İş kaybı ve sağlık sorunları gibi olumsuz durumlar karşılaşabileceği gibi, günlük yaşam içinde aniden beklenmedik masraflar da çıkabilir. Acil durumu fonu oluşturmak, bu tür olumsuz durumlar veya beklenmedik masrafların karşılanması için birikim yapmak, finansal stres azaltır ve mali açıdan güvende olmanı sağlar.
Birikim yapmaya nasıl başlanır?
Birikim için bir plan oluşturmak ve adım adım ilerlemek önem arz eder. İlk başta karmaşık görünebilir, ancak birikime başlamak küçük adımlarla kolayca gerçekleştirilebilir. İşte birikime başlamak için izlenmesi gereken adımlar:
1-Gelir ve gider durumunu karşılaştır
Birikime başlamak için öncelikle gelir ve gider durumunun tespit edilmesi gerekir. Bu da gelir kazanma süresine göre değişir. Örneğin, her ay maaş alan bir çalışan, aylık gelir ve gider dengesini kolaylıkla tespit edebilir. Böyle bir durumda, ay içinde ödenen kira ve faturalar gibi sabit giderler ile eğlence, hobi ve gıda gibi değişken giderler gözlemlenebilir.
2-Birikim miktarı tespit et
Gelirlerden sabit ve değişken giderlerin çıkarılması sonrasında birikime ayıracağın miktarı görebilirsin. Ancak, acil durumlar ya da diğer borçlar için belirli bir tutar nakit gerekiyorsa onu da hesaplaman gerekir. Tüm bunlar sonrasında gelirin belirli bir yüzdesini birikim için belirlenmesi gerekir. Zaman içinde birikim için belirlenen tutarın artması daha uzun vadeli hedefleri tamamlanması önemli bir adım olur.
3-Hedef belirle
Birikim yapmanın en önemli motivasyonlarından biri ise bir ürünün alınması ya da seyahat gibi bir deneyim yaşanması üzerine olabilir. İlk süreçte, ev ya da araba gibi büyük hedefler yerine kısa süreli hedefler belirlenmesi daha faydalı olabilir. Çünkü kısa süreli hedeflerin gerçekleşmesi ile motivasyon sağlanır ve ileri aşamalarda daha büyük hedefler için tekrar planını revize edebilirsin.
4-Banka hesapları ile birikim özetini dijitalleştir
Birikime başlarken en önemli adımlardan biri ise planlamanı rahatlıkla takip edilebilir olması gerekir. Bunun için banka hesapları kullanılabilir. Vadesiz mevduat hesapları ile hem gelir gider dengesini kontrol edebilirsin hem de birikimlerini yatırım araçlarına yönlendirebilirsin. Bu gelir-gider akışını, bankaların mobil uygulamaları ve internet bankacılığı ile kontrol edebilirsin.
Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.