Bireyler ve firmalar, finansal hedefleri ya da ihtiyaçları için kredi yöntemini tercih edebilirler. Bankalar, kredi başvurularını değerlendirme aşamasında çeşitli şartların sağlanmasını bekler. Bu noktada bankalar kredi başvurularını reddedebilir ya da istenilen tutarda kredi vermeyebilir. Yazımızda, bankaların neden kredi vermediği, hangi durumlarda kredileri onaylamadığı ve kredi alma aşamasında karşılaşılan sorunları aşmak için atılması gereken adımları derledik.
Bankalar, kredi başvurularında gelir ve iş durumun hakkında detayları inceler. Kredi tutarı ve ödeme planındaki taksitlere uyumlu bir gelirin olmaması kredi başvurunun olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir. Kredi imkanından yararlanmak için düzenli bir gelirinin olması ve bu gelirin istediğin kredi miktarı ile örtüşür düzeyde olması beklenir. Düzenli bir işinin olması kredi başvurunun onaylanması için önemli faktörler arasında bulunur. Serbest meslek sahipleri veya emekliler de kredi başvurusu yapabilir.
Kredi başvurularında çeşitli şartlar bulunur ve bu koşulları sağladığını gösteren belgeleri hatalı ya da eksik beyan edilmesi durumunda kredi başvurusu bankalar tarafından reddedilebilir. Bu belgeler; özel sektör çalışanları, kamu çalışanları, vergi levhalı kurumlar ve emeklilere göre değişkenlik gösterir. Diğer taraftan çekilecek kredinin türüne göre de bankalardan ekstra belge talebi gelebilir. Genel olarak; nüfus cüzdanı, maaş bordrosu, ikametgah ve varsa ek gelir belgeleri istenir. Gelir belgeleri, kredi ödeme potansiyelini gösterir ve kredi veren bankalar için değerlendirme metrikleri arasında bulunur. Maaş, kira ve diğer kaynaklardan elde edilen kazançlar gelir belgeleri olarak gösterilebilir.
İpucu: Kredi oranlarını hızlı ve kolay bir şekilde ENUYGUN Finans kredi hesaplama aracı ile karşılaştırabilir ve sana uygun ürünleri tercih edebilirsin.
Borçlarını düzenli ve zamanında ödemek finansal hayatın için olumlu dönütler verir. Kredi kartı ve kredi gibi finansal borçlarını geciktirmen kredi başvurusu yaptığın zaman karşına çıkabilir. Hacizli borcun bulunuyorsa bu durumda kredi başvurunun olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Kredi başvurunun onaylanma ihtimalini artırmak istiyorsan gecikmiş ve hacizli olan borçlarını kapatman gerekir.
Dijital dünya, bankacılık ve finans sektöründe de büyük bir etkiye sahip. Teknolojik gelişmelerle beraber finansal geçmişin ve alışkanlıkların bir sayısal veri olarak hesaplanır. Kredi kartı, kredi ve mevduat borçlarının ödeme şekli, kredi geçmişi ve mevcut borç durumu ile ilgili hesaplanan nota Findeks Kredi Notu denir.
Bankaların kredi verme koşulları arasında kredi notu incelemesi yer alır. Findeks kredi notu 1-1900 arasında değişir ve 1’den 1900’e doğru gidildikçe kredi notun artar ve risk seviyen azalır. Kredinin notun düşük olması durumunda kişilerin ya kurumların geçmişindeki finansal performansı olumsuz olarak gözlemlenir ve kredi başvuruları kabul edilmeyebilir ya da kredi faiz oranları yüksek orandan oluşturulur.
Kredi notunu yükseltmek için çeşitli parametreler bulunur. Aktif bir banka kullanıcısı olmak bu değişkenler arasında yer alır. Ancak ödemelerini düzenli ve zamanında yapman gerekir. Kredi kartı borçlarını ve faturalarını zamanında ödemen kredi notunun yükselmesine fayda sağlar. Gelir ve gider tablosunun dengeli olması da kredi notunun yükselmesine katkı sunar.
Mevcut borçlar gelire oranla yüksekse, bankalar kredi başvurusunu reddedebilir. Yüksek borç durumu, finansal durumunu riskli hale getirebilir ve bankaların kredi verme oranını azaltabilir. Kredi notun ve gelir durumunun uygun ise iki farklı bankadan kredi çekme imkanın bulunur.
Kredi türlerine göre bankaların talepleri değişkenlik gösterebilir. Yüksek tutar kredi taleplerinde, bankalar kefil isteyebilirler. Bu durumda teminatı sağlayamaz ve kefil göstermezsen kredi başvurun onaylanmayabilir.
Finansal sorumlulukları zamanında ve düzenli olarak yerine getirilmemesi halinde belirli bir süre sonra yasal takip süreci başlatılabilir ve bu durum sonucunda kara listeye düşülebilir. Kara liste genellikle kredi ya da kredi kartı borçlarının ödenmemesi veya icra takibi süreçleri sonucunda ortaya çıkar.
Kara listeye girildiği zaman kredi ve kredi kartı başvurularının olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir. Kara listeden çıkmak için borçların ödenmesi ve bu borçları ödemek için bankadan yapılandırma talep edilebilir. Düzenli ödeme alışkanlığı durumuna bankalar olumlu bakarlar.
Bankalar, kredi verme sürecinde kredi notlarını inceleyerek bir değerlendirme gerçekleştirebilir. Kredi ürünlerinin kullanılması ve ödemelerin belirlenen zaman aralığında tamamlanması kredi notunu artırabilir.