ATM ücretlerinden nasıl kaçınılır?
ATM ücretlerinden nasıl kaçınılır?

Elektronik ödeme seçeneklerindeki artışa rağmen, nakit kullanımı hala günümüz finans dünyasında önemli bir yere sahip. ATM’lerden nakit çekerken alınan ek ücretler de dikkat edilmediği takdirde zamanla hesap bakiyesini tüketebilecek çeşitli banka ücretlerinden biri olabilir. Özellikle farklı bir bankanın ATM’sinden yapılan para çekme işlemlerinde bankanın aldığı ücretler de bu noktada öne çıkıyor. Bu ücretler zamanla artabilir ve uzun vadede oldukça bir gider yaratabilir. İçeriğimizde bu ve benzeri ATM ücretlerinden nasıl kaçınabileceğini, işlem masraflarını ödememeni sağlayacak yöntemleri keşfedebilirsin.

İçindekiler

Bankalararası ATM ücretleri

Öncelikle bankaların kendi arasındaki ATM ücretlerini bilmende yarar. Bu ücretler ve oranlar dönemsel olarak değişkenlik gösterebilir. Ayrıca yapılacak işlemlere göre de yine masraf tutarları değişkenlik gösterir. Müşterisi olmadığın, bir başka bankanın ATM’sinden para çekerken veya bakiye sorgulaması yaparken de farklı ücretler olabilir. Buna göre başka bankanın ATM’sinden para çekerken % 1,15 + 1,04 TL, bakiye sorgularken 0,27 TL gibi masraflar doğabilir. Bunlar Ekim 2024 itibarıyla bazı bankaların ücretleri olup söz konusu masraflar, bankadan bankaya ve döneme göre farklılaşabilir.

Müşterisi olduğun bankanın ATM’sini bul

Çoğu banka, müşterilerine genel olarak işlemler için ücretsiz bir ATM ağı sunabilir. Nakit tek seçenek olduğunda, müşterisi olduğun bankanın ağındaki bir ATM'ye ne kadar yakın olduğunu görmek için telefonunu kullanabilirsin. Genellikle, ilgili finansal kuruluşun/bankanın mobil uygulamasındaki ATM bulucuyu kullanarak veya internet üzerinden arayarak sana en yakın banka ATM'sini bulabilirsin. Günün sonunda ağ dışı bir ATM kullandığında, ATM'nin sahibi olan banka. bir ek ücret ve ağ dışı bir ATM kullandığın için kendi bankan da bir ücret talep edebilir.

İpucu: Bankaların EFT ücretleri ile ilgili detaylar için “Banka banka EFT ücretleri ve işlem limitleri” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Anlaşmalı banka ATM’lerini kullan

Kendi banka/kredi kartın ile bir başka bankanın ATM’sinden işlem gerçekleştirdiğinde genellikle ücret kesintisi olabilir. Bununla beraber bazı bankalar, anlaşmaları doğrultusunda bu masraf kesintilerini istemeyebilir. Bu nedenle, kullandığın kart ile hangi farklı bankanın ATM’sinde işlem yaptığında bir kesinti olmayacağını öğrenebilirsin. Bu anlaşmalar, genellikle belli limitler için geçerli olur. Dolayısıyla ücret kesintisi yapılmayacak miktarda bir para çekim işlemi gerçekleştirebilirsin.

ATM'ye kart girişi yapılması

QR kod ile ödeme yap

Bir ödeme işlemi gerçekleştireceğin zaman, nakit yerine dijital olanaklardan yararlanabilirsin. Bu sayede başka bir bankanın ATM’sinden para çekmeden, mobil banka uygulaman üzerinden ödemeni kesintisiz bir şekilde tamamlayabilirsin. Bu şekilde, bir ATM'den para çekmek zorunda kalmazsın. Sadece tercih ettiğin ödeme uygulamasının satıcı tarafından kabul edildiğinden önceden emin olmalısın.

Dijital ödeme sistemlerine geç 

Günümüzde dijital ödeme platformları popülerliğini koruyor, hatta artırıyor. Bu sistemler, ATM’den para çekmeden ödeme yapabilmene olanak tanır. Bunlardan bazıları ücretsiz işlem seçeneği sunmasının yanı sıra çeşitli para ödülleri gibi teşviklere de sahip. Özellikle kendi bankanın ATM’sinden para çekemeyeceğin koşullarda bu sistemler de ATM ücretlerini önleyebilir. Ancak, ödeme yapacağın işletmenin bu sistemlerden hangisini kullandığını ya da tercih edip etmediğini de öğrenmen önem arz eder.

Daha az sıklıkla daha büyük meblağlar çek

Müşterisi olduğun bankanın ağı dışındaki ATM'lerden daha az para çekimi yapmak faydalı olur, çünkü her işlem muhtemelen bir ücrete tabi olur. Nakit harcamaya önceden hazırlanmak için tek bir ATM ziyaretinde daha büyük miktarlarda nakit çekmek de mümkün. Ancak, ATM çekim limitleri olduğunu unutmamanda yarar var. Bir ATM'den çekebileceğin en fazla miktar bankaya ve ATM'ye göre değişir.

Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.

Finans Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
154 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166846
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99115347
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985611
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972100
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.