Altın çeşitleri nelerdir?
Altın çeşitleri nelerdir?

Altın, dünyadaki değerleri madenler arasında bulunur. Geçmişten günümüze hem bir yatırım aracı hem de düğün, nişan ve çeşitli organizasyonlarda hediye olarak kullanılan altının pek çok çeşidi bulunur. Gram ve çeyrek gibi altın türleri daha çok yatırım aracı olarak tercih edilirken altından yapılan kolye ve bilezikler ise tekrar satarken işçilik değerinin düşürülmesi nedeniyle yatırım aracı olarak daha az tercih edilebilir. Bu yazıda, altın çeşitleri ve özellikleri ile ilgili detayları bulabilirsin.  

İçindekiler

Altın çeşitleri neler?

Altının birçok farklı çeşidi olsa da, en yaygın olanları gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını, reşat altın, hamit altın ve gremse altınıdır. Bu çeşitlerin özellikleri ve yatırım potansiyelleri arasında farklılıklar bulunabilir.

  • Gram altın: Standart olarak 1 gram ağırlığında olan ve küçük yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilen bir altın türü.
  • Çeyrek altın: 1/4 oranında, yani 1,75 gram ağırlığındaki altın türü. Genellikle hediye amaçlı veya takı olarak kullanılır.
  • Yarım altın: 1/2 oranında, yani 3,5 gram ağırlığındaki altın türü. Diğer altın türlerine göre daha az üretilir.
  • Tam altın: 1 tam oranında, yani 7 gram ağırlığındaki altın türü. En yaygın kullanılan altın çeşitleri arasında bulunur.
  • Cumhuriyet altını: Türkiye'de 1923 yılından 1937 yılına kadar basılan altın türü. Üzerinde Atatürk'ün kabartma portresi bulunur ve toplama amaçlı olarak değerlidir.
  • Reşat altın: Sultan V. Mehmed'in hükümdarlığı döneminde basılan altın türü. Cumhuriyet altını gibi toplama amaçlı olarak değerlidir.
  • Hamit altın: II. Abdülhamit'in hükümdarlığı döneminde basılan altın türü. Günümüzde toplama amaçlı olarak değerlidir.
  • Gremse altın: Türkiye'de son yıllarda üretilmeye başlanan ve diğer altın türlerine göre daha az bilinen bir türdür. 2,5 gram ağırlığında olup, çeyrek altından biraz daha büyüktür.
  • Altın bilezik:  8, 14 ve 22 olmak üzere çeşitli ayar derecelerinde altın bilezikler bulunur. Kelepçe, burma ve burgu tarzında işçilikli altın bilezikler olurken, ajda bilezik gibi düz ve işlemesiz altın bilezik tasarımları da bulunur. 

Altın yatırımı nasıl yapılır?

Altın yatırımı günümüzde çeşitli şekillerde yapılabilir. Kuyumcular ve döviz bürolarında fiziki altın alımı ile yatırım yapabilmenin yanı sıra bankaların online kanalları üzerinden gram altın alımı ve satışı gerçekleştirilebilir. Böylelikle hem güvenli bir şekilde saklama endişesi bulunmaz. Bankalar vadeli ve vadesiz altın hesabı çeşitleri sunar. Vadesiz altın hesabında faiz getirisi bulunmaz. Ancak altın kurunda yaşanan artışa göre getiri elde edilebilir. Vadeli altın hesaplarında ise  faiz getirisi elde edilebilir. Vadeli mevduat hesaplarında olduğu gibi vadeli altın hesaplarında da vade süresi bozulursa faiz getirisi elde edilemez. 

Altın yatırımı yaparken, öncelikle yatırım amacına göre tercih edilecek yöntemlerin farklılık gösterebileceğini unutulmaması gerekir. Altın, uzun vadeli bir yatırım aracı olarak kabul edilir ve bu nedenle yatırımcıların uzun vadeli düşünerek hareket etmeleri önerilir. Altın yatırımı yaparken aşağıdaki noktalara dikkat edilmeli:

Yatırım amacı belirlenmeli: Altın yatırımı yaparken, yatırım amacı belirlenmeli. Yatırım amacına göre, tercih edilecek yöntemler farklılık gösterebilir.

Yatırım miktarı belirlenmeli: Altın yatırımı yaparken, yatırım miktarı da belirlenmelidir. Yatırım miktarı, yatırımcının finansal durumuna ve risk toleransına uygun olması gerekir.

Altın fiyatları takip edilmeli: Altın fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, yatırımcıların altın fiyatlarını takip etmeleri ve piyasa trendlerini analiz etmeleri önemli.

Yatırım stratejisi belirlenmeli: Başarılı bir altın yatırımı için, doğru zamanda doğru stratejileri uygulanması gerekir Yatırımcıların, yatırım hedeflerine ve risk toleransına uygun olarak bir yatırım stratejisi belirlemeleri gerekir.

altın_altin.jpg

Altın fiyatını etkileyen faktörler neler?

Hisse senedi ve döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmalar, enflasyon seviyeleri,  devalüasyon, petrol fiyatları, dünya ekonomisindeki ve politikadaki gelişmeler, merkez bankalarının para politikası uygulamaları ve faiz oranları, altın fiyatlarını etkileyen belirleyici faktörler arasında yer alır.

Altın Fiyatına Etki Eden FaktörAçıklama
Ekonomik BelirsizliklerDünya ekonomisindeki belirsizlikler, enflasyon, faiz oranları, döviz kurları vb. faktörler altın fiyatlarını etkileyebilir.
Jeopolitik RisklerSiyasi ve askeri riskler, ülkeler arasındaki gerilimler, savaş tehditleri altın fiyatlarını etkileyebilir
Talep ve Arz DengesiAltın talebi, tüketicilerin altına olan taleplerine bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Ayrıca altın arzı, maden üretimi, merkez bankalarının altın rezervleri vb. faktörlere bağlı olarak da değişebilir.
Döviz KurlarıAltın fiyatları, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan da etkilenebilir. 
Altın Madenciliği MaliyetleriAltın madenciliği maliyetleri, altın fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip. Yüksek maliyetler, altın arzını kısıtlayabilir ve fiyatları artırabilir

Altın yatırımı yapmadan önce mutlaka piyasa trendlerini ve fiyat hareketlerini takip etmek gerekir. Yatırım yapılacak yöntem, yatırım amacına göre değişebilir. Yatırımcıların masrafları da dikkate alarak yatırım kararlarını vermeleri gerekir. Uzun vadeli bir yatırım aracı olarak kabul edilen altın yatırımında, yatırımcıların sabırlı ve disiplinli bir şekilde hareket etmeleri son derece önemli.

Sen de güncel altın fiyatı hesaplama aracı ile altın alış-satış fiyatlarını öğrenebilir ve altınların anlık değerini hızlıca hesaplayabilirsin.

Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Altın alım satımı yapacağın kuyumcuların güvenilirliği konusunda emin olmalı ve TSE belgesine sahip olan altınları tercih etmelisin. Alınan altınların faturasını talep etmek ve aldığın kuyumcunun damgasını kontrol etmek, güvenilirliği ve kaliteyi teyit etmen açısından son derece önemli.

Bankaların sağladığı bir hizmet olan altın hesapları, kuyumculardan bağımsız olarak altın alımı ve satımı yapmanı sağlar. Bu hizmet sayesinde online olarak bankalar aracılığıyla altın işlemlerini güvenle gerçekleştirebilirsin. Ayrıca bankalardaki altın hesaplarında altınları güvenli bir şekilde saklama imkanın olur. Bu sayede altın alımı ve satımı yapabilir, yatırımlarını güvenli bir şekilde değerlendirebilirsin.

Ziynet eşyaları veya büyük altın alımlarında, ürünün sertifikasını veya altın kartını talep etmek de sahtecilik ihtimallerine karşı kendini güvence altına almanı sağlar. Bu hususlar, altın sahteciliği gibi sorunlarla karşılaşma riskini azaltır ve güvenli bir alışveriş yapılmasını sağladığı için göz önünde bulundurulması gereken noktalar arasında yer alır.

*Bu içerik bir yatırım tavsiyesi değildir, sadece bilgi amacı taşır.

Yatırım Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Ezgisu Ögenler
Ezgisu Ögenler
49 Yazı Sayısı
Kariyeri boyunca sektörün önde gelen firmalarında içerik editörlüğü yapan yazar ENUYGUN Finans'ta kredi, mevduat ve sigorta odaklı içeriklerin hazırlanması ve kullanıcılarla buluşturulmasında önemli bir rol oynadı.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166865
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99115371
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985611
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972101
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.