2025 IMEI kayıt ücreti ne kadar, nasıl ödenir?

2025 IMEI kayıt ücreti ne kadar, nasıl ödenir?

dogan_koc
2025 IMEI kayıt ücreti ne kadar, nasıl ödenir?

Yurt dışından satın alınan cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekir. Her cep telefonu için özel olan IMEI kodu 15 haneden oluşur ve cihazın içerisinde ya da kutusunda yer alır. IMEI kaydı olmayan telefonlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bir süre sonra kapatılır. Yazımızda IMEI kayıt ücreti ve ücretin nasıl ödeneceği ile ilgili detayları okuyabilirsin.

İçindekiler

2025 IMEI kayıt ücreti ne kadar?

Vergi Usul Kanunu uyarınca yeniden değerleme oranı belirlenir ve Resmi Gazete'de yayımlanır. Yeniden değerleme oranı IMEI kayıt ücretini de etkiler. Yeniden değerleme oranı sonrasında 2025 IMEI kayıt ücreti 45.614 TL olarak tahsil edilir. Yurt dışından getirilen cep telefonlarını aktif olarak kullanabilmesi için 45.614 TL IMEI kayıt ücretinin ödenmesi ve kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekir.

IMEI kayıt ücreti nasıl ödenir?

IMEI kayıt ücreti, 3 farklı şekilde ödenebilir. Vergi daireleri ya da banka şubelerinde T.C kimlik numarasının verilmesi ile IMEI kayıt ücreti ödemesi yapılabilir. e-Devlet sistemi üzerinden kredi veya banka kartları ile online bir şekilde IMEI ücreti ödenebilir. Anlaşmalı bankaların mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı ile de ödeme gerçekleştirilebilir. Garanti BVVA ve İş Bankası, IMEI kayıt ücreti ödemesi için anlaşmalı bankalar arasında bulunur.

İpucu: Nakit ihtiyaçların için sıfır faizli kredi veren bankaları görüntüleyebilirsin!

Yurt dışından getirilen cep telefonun IMEI kaydı nasıl yapılır?

IMEI kaydının yapılabilmesi için cep telefonun yurt dışında yolcu ile beraberinde gelmesi, son 3 yıl içerisinde başka cihaz getirilmemiş olması ve kayıt işlemlerinin 120 gün içerisinde yapılması gerekir. Kayıt yapılan cep telefonu ile kişiye ait hat üzerinde haberleşme yapılabilir. IMEI kaydı, online olarak e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir. İşte IMEI kayıt işlemleri ile ilgili detaylar;

  • e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “IMEI Kaydet” hizmet ekranına gidilmesi gerekir. Ekranın gelmesi ardından bilgilendirme metni okunmalı ve onay kutucuğunun işaretlenmesi  ve "Devam et" butonuna tıklanması gerekir.
  • Başvuru formu eksiksiz olarak doldurulur.
  • Sonraki adımda ise IMEI kayıt ücreti yatırılır. IMEI kayıt ücretinin tutarı ve ödenme yöntemleri yukarıdaki başlıklar altında yer alır.
  • Ödeme işlemi ardından e-Devlet sistemi üzerinden "Onayla" butonun tıklanması ve işlemin bitirilmesi gerekir.
  • Onay ekranı karşına çıkar ise kayıt işlemi tamamlanmış olur. Cihazın daha önce kapatılma durumu yaşadıysa kayıt tarihini takip eden 24 saat içerisinde cep telefonun kullanıma açılır.

Elde cep telefonu

IMEI sorgulama nasıl yapılır?

IMEI kayıt işlemi için IMEI numarasının bilinmesi gerekir. IMEI numarası cihazın içerisinde veya kutusunda bulunur. Diğer taraftan IMEI numarası sorgulaması cep telefonun numara çevirme ekranı üzerinden de yapılabilir. Cep telefonu ekranı üzerinden IMEI sorgulaması için ekrana *#06# yazılması gerekir.

Yurt dışından getirilen cep telefonları IMEI kaydı yaptırmadan ne kadar süre kullanılabilir?

Yurt dışından cep telefonu getirilmesi halinde IMEI kaydının yaptırılması gerekir. Ancak yurt dışından getirilen cep telefonları, 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilir. Eğer 120 gün sürenin sonunda IMEI kaydı yapılmadıysa cep telefonu iletişime kapatılır.

Pasaporta kayıtlı cep telefonu kaydı iptal edilebilir mi?

Pasaporta kaydettirilen cep telefonun kaydı iptal edilebilir. Ancak iptal işlemi sonrasında geri alınması mümkün olmaz. Pasaporta kayıtlı olan cep telefonun kaydı, e-Devlet  "IMEI Kaydı İptal" ekranı üzerinden iptal edilebilir.

Sıfır Faizli

18 yaşının altındakiler cep telefonu IMEI kaydı yaptırabilir mi?

18 yaşının altındaki T.C. vatandaşları, yurt dışından cep telefonu getirebilir. 18 yaşından küçüklerin getirdiği cep telefonun IMEI kaydı kendi adlarına yapılabilir. Ancak bu işlemler; anne, baba veya yasal temsilciler tarafından kendi e-devlet sayfaları ile “Çocuğum bilgileri” seçeneği üzerinden gerçekleşir.

Finans Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
154 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166809
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99115327
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985609
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972097
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.