Yurt dışından satın alınan cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekir. Her cep telefonu için özel olan IMEI kodu 15 haneden oluşur ve cihazın içerisinde ya da kutusunda yer alır. IMEI kaydı olmayan telefonlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bir süre sonra kapatılır. Yazımızda IMEI kayıt ücreti ve ücretin nasıl ödeneceği ile ilgili detayları okuyabilirsin.
Vergi Usul Kanunu uyarınca yeniden değerleme oranı belirlenir ve Resmi Gazete'de yayımlanır. Yeniden değerleme oranı IMEI kayıt ücretini de etkiler. Yeniden değerleme oranı sonrasında 2025 IMEI kayıt ücreti 45.614 TL olarak tahsil edilir. Yurt dışından getirilen cep telefonlarını aktif olarak kullanabilmesi için 45.614 TL IMEI kayıt ücretinin ödenmesi ve kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekir.
IMEI kayıt ücreti, 3 farklı şekilde ödenebilir. Vergi daireleri ya da banka şubelerinde T.C kimlik numarasının verilmesi ile IMEI kayıt ücreti ödemesi yapılabilir. e-Devlet sistemi üzerinden kredi veya banka kartları ile online bir şekilde IMEI ücreti ödenebilir. Anlaşmalı bankaların mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı ile de ödeme gerçekleştirilebilir. Garanti BVVA ve İş Bankası, IMEI kayıt ücreti ödemesi için anlaşmalı bankalar arasında bulunur.
İpucu: Nakit ihtiyaçların için sıfır faizli kredi veren bankaları görüntüleyebilirsin!
IMEI kaydının yapılabilmesi için cep telefonun yurt dışında yolcu ile beraberinde gelmesi, son 3 yıl içerisinde başka cihaz getirilmemiş olması ve kayıt işlemlerinin 120 gün içerisinde yapılması gerekir. Kayıt yapılan cep telefonu ile kişiye ait hat üzerinde haberleşme yapılabilir. IMEI kaydı, online olarak e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir. İşte IMEI kayıt işlemleri ile ilgili detaylar;
IMEI kayıt işlemi için IMEI numarasının bilinmesi gerekir. IMEI numarası cihazın içerisinde veya kutusunda bulunur. Diğer taraftan IMEI numarası sorgulaması cep telefonun numara çevirme ekranı üzerinden de yapılabilir. Cep telefonu ekranı üzerinden IMEI sorgulaması için ekrana *#06# yazılması gerekir.
Yurt dışından cep telefonu getirilmesi halinde IMEI kaydının yaptırılması gerekir. Ancak yurt dışından getirilen cep telefonları, 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilir. Eğer 120 gün sürenin sonunda IMEI kaydı yapılmadıysa cep telefonu iletişime kapatılır.
Pasaporta kaydettirilen cep telefonun kaydı iptal edilebilir. Ancak iptal işlemi sonrasında geri alınması mümkün olmaz. Pasaporta kayıtlı olan cep telefonun kaydı, e-Devlet "IMEI Kaydı İptal" ekranı üzerinden iptal edilebilir.
18 yaşının altındaki T.C. vatandaşları, yurt dışından cep telefonu getirebilir. 18 yaşından küçüklerin getirdiği cep telefonun IMEI kaydı kendi adlarına yapılabilir. Ancak bu işlemler; anne, baba veya yasal temsilciler tarafından kendi e-devlet sayfaları ile “Çocuğum bilgileri” seçeneği üzerinden gerçekleşir.