Temettü nedir, nasıl hesaplanır?
Temettü nedir, nasıl hesaplanır?

Birikimlerini yatırım araçları ile değerlendirmek isteyenler için hisse senedi alımı bir alternatif olabilir. Yatırımcılar, şirket hisse senetlerini alarak şirketlerin kar paylarına ortak olurlar. Şirketlerin büyümesi halinde hisse senedi alanlar, sermaye artışı ve temettü ödemelerini alırlar. Temettü, hissedarlara kar payı verilmesi olarak adlandırılır. Bu yazıda, temettü tanımı, özellikleri, hesaplaması ve verimi ile ilgili detayları bulabilirsin.

İçindekiler

Temettü nedir?

Hisse yatırımı yapanların elde ettikleri gelirlerden biri ise temettü ödemeleri olur. Temettü, şirketlerin bir yıl içerisinde elde ettikleri kar miktarından hisse senedi alanlara yani ortaklarına nakit ya da hisse senedi olarak kar payı dağıtılmasını ifade eder. Kar payı olarak özetlenen temettü tutarı, şirketin verimine göre değişir. Şirketlerin kazançlarının miktarı arttıkça temettü tutarı da yükselir. 

Şirketler, temettü dağıtımı ile yatırımcıların bağlılığını artırabilir, hissedarların memnuniyetini sağlayabilir ve hisse senedi fiyatlarının yükselmesi için bir adım olabilir. Temettü ödemesi, şirketlerin potansiyel mali durumunun olumlu olduğuna dair ipuçları verirken, hisse senetlerinin fiyatlarının da yükselmesine katkı sağlayabilir.

Temettü hesaplaması nasıl yapılır?

Temettü ödemeleri bir hesaplama doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu hesaplama, hisse başına net temettü tutarı ve hisse senedi adedinin çarpımı ile yapılır. Örneğin; bir şirket hisse başına 4 TL temettü ödemesi yapacak  ve hisse senedi adedi 200 TL olması halinde bu iki verinin çarpımı ile 800 TL ödeme gerçekleştirilir.

Yorum balonu üzerinde yüzde işareti

Temettü miktarı nasıl belirlenir?

Şirketler karlı dönemin ardından daha yüksek bir temettü tutarı dağıtabilir. Bu noktada, şirketlerin borçları, performansı ve kazançlarına bağlı olarak temettü verme stratejilerinde farklılık olabilir. Hisse başına ödenecek temettü tutarı arttıkça hisse senedi sahiplerinin alacağı miktar da artış gösterir. Şirketler ise temettü miktarını belirlerken bazı noktaları dikkate alırlar. Temettü ödemesi için şirketlerin karlı durumda olması ve nakit miktarının yeterli düzeyde olması gerekir. Şirketlerin borçlu durumda olması ve borçları ödemek için nakit tutarını borç kısmına yönlendirmesi ile temettü ödemelerinin azalmasına ya da kesilmesine neden olabilir.

Temettü ne zaman ve kimlere verilir?

Temettü ödemesi şirketin hisselerine sahip olan yatırımcılara ödenir. Temettü dağıtımı yapılacak günden önce hisse senedi alımı yapanlara ödeme gerçekleştirilir ve dağıtımdan sonra hisse senedi alanlara bu ödeme yapılmaz. Temettü dağıtım tarihleri ise farklılık gösterir ve ödeme tarihleri  duyurulur. Genellikle bir yıl içerisinde 1 veya 2 kere temettü dağıtımı yapılır.

Temettü verimi nedir?

Hisse senedine yatırım yapanlar için temettü dağıtımı bir gelir kaynağı oluşturur. Bundan dolayı yatırımcılar, hisse senedi seçerken temettü ödeme tutarını etkileyen hisse başına düşen kar payını inceleyebilirler. Bu noktada temettü verimi öne plana çıkar. Yatırımcılar, temettü verimi yüksek olan hisse senetlerini yönelim gösterebilirler.

İpucu: Diğer yatırım araçları ile ilgili bilgi sahibi olmak için “Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Yatırım Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
153 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99165680
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99114625
2024 İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
6 Aralık 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985554
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9971962
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.