“Tahsis” kelimesi, sözlük anlamı olarak “bir şeyi bir kimseye veya bir yere ayırma” anlamı taşır. Bununla beraber Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafındaki belli ölçüde farklılık gösterir. Genel olarak tahsis talebi nedir bakıldığında; terim, emekli olmak isteyen vatandaşların ilgili başvurularını ifade eder. Bu ise tahsis talebi belgeleri ile doğru ve uygun bir şekilde başvurmayı gerektirir. İçeriğimizde tahsis talebi ne anlama gelir, başvurular ne zaman sonuçlanır ya da kimler başvuru yapabilir gibi sıkça sorulan soruların yanıtlarını bulabilirsin.
Öncelikle sosyal güvenlik mevzuatı açısından tahsis talebi nedir, ona bakmakta yarar var. Vatandaşlar, emekli olmak ya da vefat eden sigortalı yakınlarının maaşını almak için SGK’ye başvuruda bulunabilir. Yapılan bu tür başvurular ise tahsis talebi olarak ifade edilir. Tahsis talebinde bulunacak ve başvuru yapacak kişilerin ise SGK tarafından istenen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlaması beklenir.
Bunun yanı sıra tahsis talepleri ile ilgili işlemler, emeklilik ya da sigortalılık durumlarına göre farklılık gösterir. Her ne kadar tahsis talebi, daha çok emeklilik ile ilişkilendirilen bir işlem olsa da ölüm/yetim aylığı gibi bağlanması durumlarında da uygulanır. Dolayısıyla talebe dair işlemler, talebin sebebine göre değişebilir. Ek olarak erken emeklilik başvurusu da sıklıkla “EYT tahsis talebi” olarak adlandırılır.
Emekli olmak isteyen, emekliliğe hak kazanmış ya da emekli iken vefat eden kişilerin hak sahipleri genel olarak tahsis talebinde bulunabilecek kişiler arasında yer alır. EYT kapsamında emekli olmaya hak kazananlar da başvuruda bulunabilir. Emeklilik için yapılacak başvurularda, başvuru sahibinin emeklilik için gerekli şartları karşılıyor olması gerekir. Bu şartlar arasında; sigorta giriş tarihi, prim ödeme gün sayısı ve yaş yer alır. Eğer emekliliğin ile ilgili güncel durumu ve şartları bilmiyorsan, e-Devlet üzerinden “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sayfasına girip bilgilerini görebilirsin.
Eğer emeklilik için gerekli şartları karşılıyorsan, tahsis talebi için gereken belgeleri toplaman gerekir. Bu belgeler ile kuruma gidip fiziki olarak veya e-Devlet üzerinden online bir şekilde başvuru yapabilirsin. Tahsis talebi için istenen belgeler şu şekilde:
EYT için tahsis talebi başvurusu farklılık gösterir. Halihazırda çalışmayan EYT grubu, doğrudan yukarıda sıralanan belgeler ile başvuru yapabilir. Ancak güncel olarak çalışan kişilerin tahsis talebindeki süreç ve gerekli belgeleri ise şu şekilde:
Tahsis talebi sorgulama işlemini birkaç farklı yöntemle yapabilirsin. İnternet ortamında sonuçları görmek için e-Devlet hesabına girip “Emeklilik Hizmetleri” bölümünde yer alan “Tahsis Talep” seçeneğine tıklayabilirsin. Buradan başvurunun güncel durumunu öğrenebilirsin.
İkinci yöntem ise SGK İl Müdürlüklerine gidip fiziki olarak başvuru sonucunu öğrenmek. Fakat kuruma gidip işlem yapmak için önceden randevu alman gerekir. ALO 170’i arayarak veya SGK internet sitesi üzerinden randevu alabilirsin.
İpucu: En yüksek emekli promosyonu veren bankalar listesine de göz atabilirsin!
Tahsis talep ne kadar sürer, merak ediyorsan bu süre değişkenlik gösterir. Başvurunun türü ve tarihi, ek olarak SGK’nin o dönemki iş yoğunluğu başvuruların ne zaman sonuçlanacağını belirleyen etmenler. Ancak ortalama bir süreden bahsetmek gerekirse; başvurular 30 ile 60 gün arasında sonuçlanıp açıklanır. İlgili etmenlere bağlı olarak bu süre daha kısa veya uzun da olabilir.
“Tahsis talebi gelen evrak dosyasına kaldırılmış” ifadesi, ilgili evrakın klasöre koyulduğun fakat işlemin devam ettiği anlamına gelir. Evrak işleme alınmış olsa da henüz sonuçlanmamış anlamını çıkarır. Dolayısıyla olumlu ya da olumsuz bir sonuçtan söz etmek bu aşamada söz konusu değil.
Genel olarak “evrak beklemede” ifadesi, emeklilik başvurusundaki belgelerin eksik olup olmadığının doğrulanma aşaması. Bu aşamada, başvuru sahibinin belgeleri, evrakının eksiksiz ve doğru olup olmadığını kontrol edilir.
Tahsis talebinde bulunan kişilerin başvurusu olumlu sonuçlandığında, maaş bağlanma sürecine geçilir. Maaşın bağlanma süresi ise SGK’nin iş yoğunluğuna, başvuru tarihi ve türüne göre değişebilir. Emekli maaşı bağlandıktan sonra ise kişiye bir tahsis numarası verilir. Bu tahsis numarası, emekli maaşının ödeneceği banka hesabını içerir.
*Bu içerik bir yatırım tavsiyesi değildir, sadece bilgi amacı taşır.