Para biriktirmenin en pratik 10 yolu
Para biriktirmenin en pratik 10 yolu

Bireyler; ev sahibi olmak, araç edinmek, yurt içi ya da yurt dışı tatiline gitmek ve rahat bir yaşam sürmek gibi birçok farklı hedefleri olabilir. Bu hedefleri gerçekleştirmek ve gelecekleri için birikim yapmak isteyebilirler. Çalışılan işlerden her ay kazanç sağlansa bile genellikle kira, faturalar, mutfak masrafları ve sosyal aktiviteler için çeşitli harcamalar yapılır. Bu noktada kazanılan para ay içerisinde bitebilir. Para biriktirmek için bazı planlar yapılabilir ve bu planlara mümkün olduğunca uyulmaya çalışabilir. Bu yazıda, para biriktirmek için izlenebilecek yolları bulabilirsin.

İçindekiler

1- Bütçe planı yapın

Bireyler, aylık gelir ve gider durumlarına göre bütçe planı yapabilirler. Öncelikle kira ya da fatura gibi sabit masraflar ve mutfak harcamaları ile sosyal aktiviteler gibi değişken masraflar gözden geçirilir. Böylelikle harcama alışkanlığı hakkında bilgi sahibi olunur. Aylık gelir ve harcamalara göre bütçe planı çıkarılarak birikim yapılacak tutar belirlenebilir. Diğer taraftan birikim yapılmadan önce acil durumlar ve beklenmedik masraflar için bir miktar paranın ayrılması fayda sağlayabilir. 

2- Hedef belirleyin

Birçok insan; ev veya araba satın almak için birikim yapmayı isteyebilir. Bunun yanı sıra bir teknolojik ürün almak ya da tatil yapmak gibi daha küçük ölçekli hedefler için de para biriktirmek istenebilir. Bu noktada hedeflerin belirlenmesi, birikim yapma sürecinde en önemli adımlar arasında bulunur. Hedeflerin büyüklüğüne ve maliyetine bağlı olarak, birikim tutarı ve süresi de değişkenlik gösterebilir. Bunun için  hedefe göre bir para biriktirme planı çıkarılır. Hedef seçimi yapılırken bütçenin göz önünde bulundurulması gerekir. Hedeflerin bütçeye uygun olması, birikim sürecinin daha düzgün bir şekilde ilerlemesini  ve başarıya ulaşmasını sağlar. 

3- Harcama tutarlarını gözden geçirin

Harcama miktarları yükseldikçe para biriktirme çoğunlukla zorlaşabilir. Birikim yapabilmek için harcama yapılan ürünler ile alanlar incelenmeli ve kısıtlama yapılabilecek alanlar belirlenebilir. Gereksiz harcamaların belirlenmesi ve ardından o giderlerin azaltılması bütçe planına ve para biriktirme hedefine katkı sağlar. 

4- Alışverişlerde alternatif belirleyin

Giyim, eğlence ve teknoloji gibi alanlarda gün veya ay içerisinde çeşitli alışverişler gerçekleştirilebilir. Bu harcamaları kısıtlamak, para biriktirmeyi kolaylaştırır. Ancak almayı plandığın ve harcama yapmaya karar verildiğinde alışveriş sırasında ilk görülen ürünlerin tercih edilmesi bütçeyi olumsuz etkileyebilir. Çünkü alınmak istenen ürünün daha uygun bir alternatif bulanabilir. Dijitalleşme ile beraber çoğu markanın ürünleri ve fiyatları online olarak görülebilir. Bu sayede, mağazalara gitmeden ürünlerin özellikleri ve fiyatları arasında bir kıyaslama yapılabilir.  Bu noktada alışverişte ilk görülen ürünün alınması yerine bir araştırmanın yapılması ve daha uygun fiyatlı alternatifinin bulunması para biriktirmek için yarar sağlayabilir. 

5- Otomatik birikim yöntemlerini kullanın

Faturalar veya kira ödemeleri için bankalara otomatik ödeme talimatı verilebilir. Birikim yapılan tutar için de bankalarda bir hesap açılabilir ve bütçe planı doğrultusunda birikim yapmak istediğin tutarı banka yetkilileri ile görüşerek birikim yapacağın hesaba yönlendirebilirsin. Böylelikle hem birikim yaptığın tutarı görebilir hem de düzenli olarak birikim yapılabilir.

İpucu: Banka hesabı açmak için “Şubeye Gitmeden Banka Müşterisi Ol” sayfamızı ziyaret edebilirsin.

Binalar önünde bozuk paralar ve yatırım grafiği

6- Ek gelir oluşturmayı deneyin

Belirlenen birikim hedeflerine ulaşmak için ek gelir elde edilmesi güzel fırsatlar sunabilir. Mevcut iş ve zaman yönetimi uygun olduğu durumda, kişisel yetenekler ve yetkinliklere göre serbest zamanlı işlerle ek gelir edinebilir. Bunun yanı sıra tecrübeli ve uzman olunan alanlarda da danışmanlık hizmeti verilmesi ile de ek gelir kaynağı sağlanabilir.

Sponsor Banka
Faiz Oranı%46,50
BİLGİLENDİRME

Bankalardan aldığımız bilgiler doğrultusunda faiz oranları ve ürün detaylarını sunuyoruz. Bu bilgiler, bankaların kampanya koşullarına bağlı olarak ya da kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Faiz oranları ve onay süreçleri bankaların inisiyatifinde yer alır ve ENUYGUN Finans olarak bu konularda sorumluluğumuz bulunmaz. Ayrıntılı bilgi için ilgili bankaların resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsin.

Net Getiri3.669,04 TL
Vade sonu tutar103.669 TL
Yeni Müşterilere Özel Vadeli Mevduat
10.000 – 10.000.000 TL arası 32 gün vadede %46,50 faiz fırsatı!
Detay

7- Yatırım araçlarını inceleyin

Birikimlerin, doğru ve risksiz yatırım araçlarına yönlendirilmesi para biriktirme hedefine daha kısa sürede yaklaşılmasını ve  birikimlerin artmasını sağlayabilir. Vadeli mevduat hesapları, altın, hisse senetleri ve döviz gibi çeşitli yatırım araçları bulunur. Örneğin; yatırım araçlarından olan vadeli mevduat hesaplarında belirlenen faiz oranına göre vade süresinin sonunda faiz getirisi elde edilir. Ana parada bir azalma olmadığı ve vade sonunda faiz getirisi elde edildiği için vadeli mevduat hesapları, ile birikim artırılabilir. Ancak yatırım aracı seçilirken detaylı bir şekilde yatırım aracının riskleri ve güvenirliliği araştırmalı. Yatırım için seçilen alanda risklerin çok olması ve yatırım yönünün tersine dönmesi halinde birikim tutarında azalma yaşanabilir. 

İpucu: Bankaların vadeli mevduat hesapları faiz oranları ve vade sürelerini karşılaştırmak için “Mevduat Faizi ve Getiri Hesaplama” aracımızı kullanabilirsin.

8- Borçları düzenleyin ve zamanında ödeyin

Harcamalar ya da ihtiyaçlar için günlük yaşam içerisinde kredi ya da kredi kartları kullanılabilir. Ancak bu kullanımlar sonrasında borçların ödenmesi gerekir. Bütçeye göre borçların artması birikim için para ayrılmasını veya azaltılmasını engelleyebilir. Borç maliyetinin çok fazla olmaması birikim yapılmasına daha çok olanak sunar. Aynı zamanda borçların düzenli ödenmesi faizlerin birikmesini önler ve toplam maliyeti azaltır. Borçların maliyetini düşük tutmak için faiz oranlarını ve ödeme koşullarını gözden geçirilmesi gerekir. 

9- Faturalarda tasarruf sağlayın

Elektrik, telefon ve su gibi faturaların maliyetini düşürmek daha fazla birikim yapılmasını sağlayabilir. Verimli su kullanımı ve enerji  tasarruflu ürünler kullanılması hem faturaların azalmasını hem de çevre dostu olunmasına katkı sunar.

10- Motivasyonu düşürmeyin

Para biriktirme süreci, belirlenen hedefe göre değişim gösterir. Bu süreçte motivasyonun kırılmaması için küçük hedefler ile başlanması sürece alışılmasına yardımcı olur. Disiplinli bir süreç ile para biriktirme hedefleri büyütülebilir ve birikim tutarlarını artırabilir. Bazı beklenmedik durumlarda birikim planları değişebilir ve bu zamanlarda hedefler revize edilebilir ya da alternatif çözüm önerileri aranabilir. Motivasyonun düşürmeyip, tutarlı ve kararlı bir şekilde ilerlenirse belirlenen hedefe ulaşılabilir. 

Yatırım Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
152 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99164220
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99114400
2024 İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
6 Aralık 2024
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985518
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9971888
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.