Kredi kartı borcuyla başa çıkmak için öncelikle bir plan geliştirmek ve buna bağlı kalmak gerekir. Bunun için önemli olan iyi bir plan geliştirmek ve ona sadık kalmak olarak özetlenebilir. Bu bağlamda kredi kartı borcunu ödemekte zorlananların, harcama alışkanlıklarını gözden geçirmesinde yarar var. Tüm bunlar doğrultusunda kredi kartı borç yönetimi başta olmak üzere tüm merak edilenleri içeriğimizde bulabilirsin.
Borç yönetimi, finansal planlama yolu ile borcunu/borçlarını kontrol altına almanın bir yolu anlamına gelir. Bir borç yönetim planının amacı, mevcut borcu azaltmak ya da onu tamamen ortadan kaldırmak şeklinde açıklanabilir. Borç yönetimi kapsamında, kişilerin aylık ödemelerini sürdürebilmesi için gelir ve giderlerine dayalı bir program oluşturması mümkün. Daha sonra ise öncelikle hangi borcu kapatmak gerektiğini belirlemek gerekir. Buna göre eldeki mevcut tutarın dağılımını buna göre yapmak fayda sağlayabilir.
Örneğin, “öncelikle borç” olarak ifade edebileceğimiz borç türlerinden söz edelim. Kira, fatura, ve vergiler genel olarak öncelikli borçlar arasında yer alır. Bunlara “öncelikli borçlar” demek mümkün, çünkü bunları ödememenin sonuçları diğer borçlara göre daha ciddi olabilir. Bunlara kıyasla öncelikli olmayan borçlar ise biraz daha az acil olanlar şeklinde sıralanabilir. Dolayısıyla borç yönetiminde, öncelikle ve henüz öncelikli olmayan borçlara göre bir ayrım yapılabilir.
Kredi kartı borçları, kartınla yeni harcamalar yaptıkça ve daha önceki harcamalarına uygulanan faizden dolayı devamlı artabilir. Bu nedenle borçların iyiden iyiye birikmemesine adına kredi kartı borç yönetimi yollarını değerlendirmek önem kazanır. Bunlar içerisinde kredi kartı borç erteleme, yapılandırma ve taksitlendirme gibi seçeneklerden bahsedebiliriz.
Bunun yanı sıra mevcut kart borcunun ödemenin dışında yapılabilecekler de var. Özellikle kredi kartı kullanım alışkanlıkları, gereksiz harcamaları kısma gibi yöntemler de mevcut borcun üzerine yeni borçlar eklenmesine engel olabilir. Tüm bunlar kapsamında kredi kartlarının borç yönetimine dair öne çıkanları aşağıdaki maddelerde bulabilirsin.
İpucu: Kredi borcu ile ilgili detayları için “Kredi borcu ödenmezse ne olur, taksit ne kadar gecikebilir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Buna sektörel olarak “kredi kartı konsolidasyonu” da denilir. Bir borç konsolidasyonu, birden fazla borcu tek bir noktada birleştirerek borç yönetimini kolaylaştırma amacı taşır. Bu bağlamda kredi kartı borçlarının konsolidasyonu da bunları tek bir banka toplama yöntemi ile karşına çıkar. Birden fazla kredi kartı bakiyesinin tek bir bakiyede birleştiği bu yöntem, yalnızca bir tane aylık ödeme ve bir tane son ödeme tarihi olduğu için takibi kolaylaştırabilir. Ayrıca bu tür finansal ürüne sahip bankalar, daha cazip faiz oranları ve erteleme seçenekleri de sunabilir. Bu da kredi kartı borcunu daha hızlı ve kolay bir şekilde ödemeye yardım edebilir.
Banka veya ilgili finansal kuruluşların borç transferi ya da borç kapatma kredisi gibi ürünleri yer alır. Bu finansal ürünler sayesinde tüm kredileri tek çatı altında toplayıp kolayca takip etmek mümkün. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz üzere bu finansal ürünler, mevcuttakinden daha iyi faiz oranları ve 3 ay erteleme gibi seçeneklere de sahip olabilir. Diğer bankalarda bulunan ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçlarını bu şekilde tek bir bankada toplayarak söz konusu fırsatlardan yararlanmak mümkün.
Kredi kartı yapılandırma işlemi, mevcut kredi kartı borcunun ödemelerini daha uzun zamana yaymayı amaçlar. Borçluların ödeme güçlüğü çektiği durumlarda bu yöntem de öne çıkar. Kredi/kredi kartı yapılandırması için ise öncelikle müşterinin ilgili banka ile iletişime geçmesi gerekiyor. Banka ise borç durumunu ve ödeme geçmişini inceledikten sonra yapılandırma hakkında müşterisine dönüş sağlar. Bu yöntem, ödeme süresinin uzaması ve bu sayede ödenen taksit tutarının azalması gibi değişiklikler sağlar.
Bu yöntem ise “ekstre taksitlendirme” gibi farklı adlar ile de bilinir. Buna göre, öncelikle kredi kartı ekstresinin asgari tutarını ödenir. Ardından kalan borç, müşterinin tercihine göre 3, 6, 9 ya da 12 ay gibi sürelerde taksitlendirebilir. Bunun amacı ise devreden borcun bir sonraki ekstreye yansıması yerine, küçük taksitlere bölünmesi. Bu finansal ürünler, bankadan bankaya farklı koşullarda sunulabilir. Dolayısıyla borç taksitlendirmeye başvurmadan önce güncel koşul ve şartları incelemende yarar var.
Yukarıdaki kredi kartı borçlarını şekillendirme uygulamalarının yanı sıra ödemede yararlanabileceğin yöntemler de var. Bunları da maddeler hâlinde aşağıda bulabilirsin: