Gelir belgesi, bireylerin gelir durumunu gösteren belge olarak nitelendirilir. Maaş dışında mevduat hesaplarından elde edilen gelirler veya kira gelirleri de kişilerin ek gelir kaynakları arasında bulunabilir. Gelir belgesi, kredi veya kredi kartı başvurularında istenen evraklar arasında bulunur. Kamu ve özel sektör çalışanları ile serbest meslek sahiplerinin gelir belgeleri farklı ve bu belgeler çeşitli şekillerde temin edilebilir. Bu yazıda, kredi başvurusunda istenen gelir belgelerini ve gelir belgesiz kredi alınıp alınmayacağı ile ilgili detayları bulabilirsin.
Kamu ve özel sektör çalışanlarının maaşlı bir çalışma sistemi bulunur. Kredi başvurusu yaparken, bankaya bu bordroları sunmaları gerekir. Kredi başvurusu yapmak istediklerinde kamu ve özel sektör çalışanları, başvuru yaptıkları bankaya maaş bordrolarını sunmaları gerekir. Kamu çalışanları, maaş bordrolarını e-Devlet üzerinden e-bordro ile alabilirler. Özel sektör çalışanları ise çalıştıkları kurumdan maaş bordrolarını talep edebilirler.
Serbest meslek sahibi kişilerin Bağ-Kur’a bağlı olması durumunda, vergi levhaları resmi gelir belgesi olarak kabul edilir. Bu nedenle Bağ-Kur’a bağlı olanlar, kredi başvurularında vergi levhalarının fotokopilerini gelir belgesi olarak sunabilirler.
Emekliler, kredi başvurularında düzenli olarak aldıkları emekli maaşı üzerinden gelirlerini belirleyebilirler. Bu kapsamda emekli maaş bordroları, kredi başvurusu için gerekli gelir belgesi olarak kabul edilir. Emekli maaş bordroları e-Devlet üzerinden online olarak kolayca temin edilebilir.
İpucu: Kredi başvurusunun aşamaları ve detaylı belge listesi için “Kredi başvurusu nasıl yapılır? Adım adım kılavuz” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Bankalar, kredi başvurularında geri ödemeyi güvence altına almak için başvuran kişinin düzenli bir gelire sahip olup olmadığını görmek isterler. Bundan dolayı, kredi başvurularında genellikle gelir belgesi talep edilir. Bu belgeler, yukarıda aktardığımız üzere maaş bordroları, vergi levhası fotokopisi ve ek gelir belgeleri olur. Ancak bazı bankalar, “gelir belgesiz kredi” veya “evraksız ihtiyaç kredisi” gibi kampanyalar düzenleyebilir. Bu noktada bireyin kredi notu, mevcut banka hesap hareketleri ya da diğer finansal kayıtları incelenerek karar verilir. Bu krediler ise genellikle düşük tutarları krediler olur. Gelir belgesi gösterilmediği takdirde bankalar, kefil ya da ipotek altına alınacak bir varlık istenebilir. Özetle, Türkiye’de gelir belgesi sunmadan kredi zor bir şekilde alınabilir.
Kredi başvurusunda gelir belgesinin eksik veya hatalı bilgilerle sunulması başvuru sürecinin uzamasına ya da reddedilmesine neden olabilir. Gelir belgesinde şu bilgilere dikkat edilmeli:
Gelir belgesinin güncel olması gerekir. Bu belgedeki hatalı bilgilerin düzeltilmesi için şu adımların takip edilmesi gerekir:
İnsan kaynakları veya muhasebe departmanları ile görüş: Maaşlı çalışanlar, bordro veya maaş yazısındaki eksik ya da hatalı bilgilerin düzeltilmesi için çalıştıkları kurumun
insan kaynakları veya muhasebe departmanlarına sorunların iletilmesi gerekir.
Vergi levhası düzenlemesi: Serbest meslek sahipleri, gelir belgesi olarak vergi levhası fotokopisini sunuyorlar. Vergi levhasında hatalı bilgi ya da rakamların olması halinde serbest meslek sahipleri, mali müşavir veya vergi dairesine başvurmaları gerekir.
İpucu: Türkiye’nin önde gelen bankaların kredilerini karşılaştırmak için kredi hesaplama aracımızı kullanabilirsin.