Kentsel dönüşüm kredisi riskli yapı olduğu tespit edilen konut ya da iş yerini yeniden inşa ettirmek isteyen kişiler tarafından kullanılabilen bir banka kredisi. Bu banka kredileri afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesini öngören “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamında yer alıyor. Kanun uyarınca konut ya da iş yerini yenilemek isteyen kişiler, faiz desteği ile bu banka kredisini kullanabiliyor. Kentsel dönüşümde gayrimenkul sahipleri ve kiracılara devlet tarafından faiz desteği verilebiliyor.
İstanbul'da ev ve iş yeri sahiplerine hibe ve kredi desteği, inşaat yapımı için verilecek hibe haricinde kiracılara ise bir kereye mahsus ve karşılıksız 100 bin lira tahliye desteği verilebiliyor. Kentsel dönüşüm destek ödemeleri için verilecek olan hibe ve kredi başvuru tarihleri henüz açıklanmasa da hak sahiplerine bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar kredi; iş yerleri için 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar da kredi desteği verilmesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yürütülecek kredi ödemelerinin geri ödemesiz dönemden sonraki ilk aydan itibaren başlaması ve ilk 12 taksit faizsiz olmak üzere en fazla 120 ayda tamamlanması söz konusu.
Kentsel dönüşüm kredisi gayrimenkul sahipleri ve kiracılara sunuluyor. Buna göre krediden yararlanabilecek kişiler
Sen de şartları sağlıyor ve krediden faydalanmak istersen kentsel dönüşüm kredisi hesaplamak için linke tıklayabilirsin.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıklamaları doğrultusunda öne çıkan yeni kentsel dönüşüm kredisi projesi de bu kapsamda merak ediliyor. Buna göre kentsel dönüşüm kredisinin belirli şehirlerde 180 ay vade ve 0.69 faizli konut kredisi gibi imkanlara sahip olması bekleniyor.
İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'ın kentsel dönüşümüne katkı sunacak olan ‘İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi’ni başlatacağını belirten Özhaseki, proje kapsamında seçilen 5 pilot şehirde, riskli yapıların dönüştürülmesinde enerji verimliliği esas unsur olarak belirlendiğinin altını çiziyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ayrıca başka konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlara, şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi de sağlanacağını dile getiriyor.
Proje başvuruları ile ilgili resmî açıklama ise henüz paylaşılmadı. Konuya dair yeni açıklamalar geldiğinde içeriğimizde güncel bilgileri bulabilirsin.