Sigortalı çalışanlar, işlerini kaybettiklerinde tüm şartları sağladıkları takdirde işsizlik maaşı alabilirler. Bu yazıda, 2025 yılı itibariyle işsizlik maaşının tutarı, başvuru şartları ve hangi durumlarda kesinti uygulandığına dair bilgileri bulabilirsin.
İşsizlik maaşı, sigortalı çalışanların, kendi istekleri veya kusurları dışında işsiz kalmaları durumunda, iş bulma süreçlerinde belirli bir süre boyunca aldıkları ödenek olarak tanımlanır. Devlet tarafından verilen işsizlik ödeneği, sigortalı işsiz olanların, gelir kayıplarının gidermelerine katkı sağlar.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamındaki tüm şartların sağlanması halinde işsizlik ödeneği alınır:
İşsizlik maaşı başvurusu, hizmet akdinin feshinden sonra 30 gün içerisinde yapılması gerekir.
Vekaletname ile yapılan başvurular kabul edilmez. Mücbir sebepler dışında, 30 gün içinde başvuru yapılmazsa, geçen süre hak sahipliği süresinden düşülür. İşsizlik maaşı başvuruları, izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır.
İşsizlik maaşı başvurusu için gereken belgeler:
2025 yılında, en düşük işsizlik maaşı 10.323,25 TL olurken en yüksek işsizlik maaşı ise 20.646,49 TL’ye çıktı.
İşsizlik maaşının tutarı, sigortalının çalıştığı dönemdeki son 4 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak ödenir. Aynı zamanda, işsizlik maaşı, aylık asgari ücret brüt miktarının %80’ını geçemeyecek şekilde hesaplanır ve asgari ücrete gelen zam, işsizlik maaşını etkiler.
Hizmet akdinin feshedilmesinden önceki 3 yıl içerisinde sigortalı olunan gün sayısına bağlı olarak işsizlik maaşının ödeme süresi belirlenir. İşsizlik maaşının alınabilmesi için en az 600 gün sigortalı olarak çalışılması gerekir.
İşsizlik maaşının kesilmesine neden olan durumlar:
İşsizlik maaşı her ayın 5'nde yatar. Bu ödeme, banka hesap numaralarını bildirmesi durumunda, hesap numaralarının iletildiği bankalardan alınabilir. Ancak, hesap numarasının hatalı ya da yanlış bildirilmesi halinde ise PTT Bank aracılığı ile verilir.
Kendi isteğiyle işten ayrılanlar işsizlik maaşı alamazlar. Ancak, sigortalı çalışan haklı nedenlerle istifa ederse ve bu nedenleri ispatlayabilirse, işsizlik maaşı alma hakkına sahip olabilir.
İşsizlik maaşı yararlanma süresi dolmadan yeniden işe başlandığında, işsizlik ödeneği kesilir. Yeni işe başlama tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bildirilmesi gerekir. Ödenek süresi dolmadan işe girilirse ve gerekli şartlar yerine getirilmeden tekrar işsiz kalınırsa, hak edilmiş ödenek süresi sona erene kadar ödenekten yararlanılabilir.
Bu sayfadaki bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Hukuki, mali ve yatırım danışmanlığı olarak değerlendirilmemelidir.