ÇKS nedir, ÇKS belgesi nasıl alınır?
ÇKS nedir, ÇKS belgesi nasıl alınır?

Tarım alanında yapılan faaliyetlerinin düzenli ve etkili bir şekilde kayıt altına alınması amacıyla kurulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), tarımsal faaliyetlerin izlenebilirliğinin yanı sıra çiftçilere destekler ve hibeler sunulması için de önemli bir rol oynar. Çiftiçiler, devlet destekleri ve hibelerinden yararlanabilmek için ÇKS'ye üye olmaları gerekir. ÇKS üyeliği, çiftçilikle uğraşan gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu yazıda, ÇKS'nin özellikleri, üyelik sistemi, avantajları ve çiftçilik belgesi ile ilgili tüm detayları bulabilirsin.

İçindekiler

ÇKS ne demek?

Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS), çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanı olarak bulunur. ÇKS, 2014 yılında yayımlanan 29012 sayılı Resmi Gazete'de Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği hakkında amaç, kapsam, dayanak tanımlar ve uygulama esasları ilgili detaylar yer alır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın oluşturduğu ÇKS'ye kayıt olanlar devletin çiftçiye verdiği desteklerden yararlanabilir. Bu sistem içerisinde çiftçilerin özlük bilgileri, kullandıkları varlıklar kayıtlanır, tarımsal desteklemeler izlenebilir ve denetlebilir.

ÇKS ne işe yarar?

Çiftçilerin tarımsal faaliyetlerinin kayıt altına alınması için kurulan ÇKS, tarım politikalarını planlamasını sağlar. ÇKS'nin çiftçiler ve tarım alanı için birçok işlevi bulunur. İşte ÇKS'nin işlevleri;

  • Çiftçilerin tarım faaliyetlerini kayıt altına alır.
  • Devletin sunduğu desteklerden yararlanma imkanı verir.
  • Çiftçilere özel teşvikler sağlanır.
  • Düşük faizli kredi kullanma olanakları sunulur.

ÇKS'ye kimler üye olabilir?

Çiftçi Kayıt Sistemi üyeliği, tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişileri verilir. Bunun için ise mal sahibi olması koşulu bulunmaz. Kiracı veya ortakçı olarak üretim yapan çiftçiler, bu sisteme üye olabilir. Tarım dışında küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvancılığı işini yapan kişiler, ÇKS'ye üye olabilirler.

Ekinleri tutan çiftçi

ÇKS belgesi nedir?

ÇKS belgesi ile çiftçiler, devletin verdiği destek ve hibelerden yararlanabilir. Bu belge, çiftçiliği meslek olarak yapan kişilere Tarım ve Orman Bakanlığı  tarafından verilir. Çiftçilik belgesi olarak da bilinen ÇKS, yalnızca devletin verdiği hibe ya da destekler dışında da özel bankaların çiftçilere özel olarak sunduğu kredi ya  da kredi kartını almalarına yardımcı olur.

İpucu: Kredi faiz oranları ve karşılaştırmaları için kredi hesaplama sayfamıza göz atabilirsin.

ÇKS belgesi nasıl alınır?

ÇKS'ye kayıt olmak için çeşitli yöntemler bulunur. İlk defa ÇKS'ye kayıt yaptıracak olan çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı duyuruya göre il ve ilçe müdürlüklerine başvurması gerekir. Diğer bir yöntemi ise e-Devlet ekranında bulunan "Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvurusu" üzerinden gerçekleştirilir. e-Devlet'te gerekli kimlik doğrulaması işlemi yapıldıktan sonra başvuru formu doldurulur. Kayıt formu alındıktan sonra il müdürlüklerine teslim edilebilir. 

Çiftçi belgesi için gerekli evraklar neler?

Çiftçilik belgesi için istenen evraklar, başvuru durumuna göre değişir. Daha önceden başvuru yapmış olanlar,  çiftçi kayıt sistemi başvuru dilekçesi, çiftçi belgesi örneği, çiftçi kayıt formu ve daha önceden belirtilen hisselerde farklılık olduysa bu değişikliği gösteren onaylı tapu fotokopileri istenir. İlk kez başvuracaklardan ise aşağıdaki belgeler istenir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • SGK sicil numarası
  • Nüfus kayıt örneği
  • Çiftçi belgesi 
  • Döner sermaye yardım belgesi
  • Vergi numarasını gösteren belge
  • Bahçe, tarla, bağ veya arazi tapusu ya da kira fotokopisi
  • Tapu kayıt örneği
  • Ekili alanlar için muhtardan onaylı form
  • Taahhütname
  • Tüzel kişiler ise ticaret sicil gazetesi imza sirküleri ve yetki belgesi

ÇKS’nin avantajları neler?

Yukarıda ÇKS işlevlerini anlatırken bazı detayları aktarmıştık. ÇKS, devlet desteklerinin yanı sıra özel bankaların kampanyalarından da yararlanma imkanı sunar. Çiftçiler, Bağ-kur üzerinden emekli olmaları için çiftçilik belgelerinin bulunması gerekir. Ayrıca çiftçilik belgesi olan çiftçiler, tarım ürünlerin nakliyesi için müstahsil yol belgesi alabilirler.  ÇKS ile çiftçilere özel cep telefonu hatları ve tarifeleri verilebilir. Diğer taraftan özel sigorta şirketleri, yaşam ve sağlık sigortaları sunabilir.

İpucu: İhtiyaç kredisi sürecinde gerekli evraklar için "İhtiyaç kredisi almak için gereken şartlar ve belgeler" başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
*Bu içerik bir yatırım tavsiyesi değildir, sadece bilgi amacı taşır.

Yatırım Yazılarından İlk Sen Haberdar Ol

Doğan Koç
Doğan Koç
154 Yazı Sayısı
8 yıldır farklı medya kuruşlarında muhabir ve editör olmak üzere finans ve gündem alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. ENUYGUN Finans'ta içerik uzmanı olarak olarak kariyerini sürdürmektedir.
Popüler Yazılar
2025 ehliyet harç ücretleri ve ödeme kanalları
Doğan Koç
Doğan Koç
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99166477
Paranı değerlendirebileceğin yatırım araçları
Serpil Günel
Serpil Günel
8 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E99114965
2025 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler, nasıl alınır?
Doğan Koç
Doğan Koç
16 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9985571
Bankalar saat kaçta açılıyor ve kapanıyor? İşte bankaların çalışma saatleri…
Doğan Koç
Doğan Koç
17 Ocak 2025
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9972058
Bu sayfada sunulan verilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda herhangi bir garanti verilmemekte olup, finansal enstrümanlara ait bilgilerin gerçek zamanlı olmayabileceği ve belirli bir gecikmeyle sunulduğu dikkate alınmalıdır.